Blatter u Dohi
0

"Arapski svijet zaslužuje organizaciju SP-a"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter u službenom je posjetu Kataru, poluotočnoj državici u Perzijskom zaljevu, koja se takmiči za domaćinstvo SP-a 2022. godine.

Blatter su u Dohi susreo s vodećim ljudima tamošnjega nogometnog saveza, te ostao impresioniran infrastrukturom koju bi potencijalni domaćini SP-a za 12 godina bili spremni ponuditi najboljim svjetskim nogometnim reprezentacijama.

"Arapski svijet zaslužuje dobiti domaćinstvo Svjetskog prvenstva. Mogu to reći javno jer niti jedna od 22 arapske države nikad nije imala privilegiju ugostiti najbolje nogometaše na svijetu", kazao je 74-godišnji Švicarac.

Prvi čovjek FIFA-a ipak je bio oprezan kako njegov nastup ne bi ispao previše navijački. Rekao je da je dug put do pobjede na konkursu koji će završiti u decembru ove godine proglašenjem organizatora Svjestkih prvenstava 2018. i 2022. godine.

Katar se takmiči samo za turnir 2022. godine, kao i Južna Koreja. Za domaćinstvo ili 2018. ili 2022. godine postoji sedam kandidatura.