Nogomet
30

Antonio Conte je drugi najplaćeniji selektor na svijetu

Klix.ba
Antonio Conte (Foto: EPA)
Antonio Conte (Foto: EPA)
Bivši trener Juventusa i novi selektor reperezentacije Italije, Antonio Conte, drugi je najplaćeniji selektor na svijetu.

Četrdesetpetogodišnji Conte je napustio Juventus u julu s kojim je u tri sezone osvojio tri titule prvaka Italije. Nakon toga mu je ponuđeno mjesto selektora Azzurra, koje je i prihvatio te naslijedio Cesarea Prandellija. Conte je potpisao dvogodišnji ugovor, koji je vrijedan oko 9,2 miliona eura.

Talijanski stručnjak će tako po sezoni zarađivati 4,1 milion eura, a kada se na tu zaradu dodaju bonusi od 500.000 eura, onda je Conte drugi na listi najplaćenijih selektora na svijetu.

Prvi na pomenutoj listi je još jedan Talijan i bivši trener Juventusa, aktuelni ruski selektor Fabio Capello.

Capellova plata između 2008. i 2012. godine, dok je bio selektor Engleske, privukla je veliku pažnju, a sada mu Rusi plaćaju 9 miliona eura godišnje. Uprkos neuspjehu Rusije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu održanom ove godine, Capello je ostao na kormilu reprezentacije.

Njegov nasljednik na klupi Engleske, Roy Hodgson, zarađuje 4,6 miliona eura godišnje i na trećem je mjestu najplaćenijih selektora.

Četvrto mjesto je pripalo selektoru Njemačke Joachimu Lowu, koji godišnje zarađuje 2,8 miliona eura. Podsjetimo, on je s Njemačkom u julu postao svjetski prvak.

Novi brazilski selektor Dunga, potpisao je ugovor po kojem će godišnje zarađivati 2,5 miliona eura. On je na petom mjestu pomenute liste.

Američki selektor Jurgen Klinsmann je šeti najplaćeniji selektor, a on zarađuje 1,9 miliona eura godišnje.

Ovi podaci pokazuju da je Conte mnogo bolje plaćen od Lowa, Deschampsa, Dunge i bivšeg selektora Španije Vincentea Del Bosquea, ali i novog argentinskog selektora Gerarda "Tate" Martina. Kako će oni reagovati na ove podatke i da li će Conte biti pod još većim pritiskom, ostaje da se vidi.