Nogomet
31

Ante Miše i Josip Šimunić pomoćnici novog selektora Hrvatske

Piše: D. B.
Ante miše  i Josip Šimunić (Foto: Klix.ba)
Ante miše i Josip Šimunić (Foto: Klix.ba)
Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza danas je za novog selektora izabrao Antu Čačića, a njegovi pomoćnici će biti bivši trener bh. premijerligaša Ante Miše i bivši reprezetativac Vatrenih Josip Šimunić.

Ante Miše je rođen 14. juna u Vukovaru, igračku karijeru je započeo u splitskom Hajduku, a igrao je još za banjalučki Borac, Vitesse i Muru. Za reprezentaciju Hrvatske je upisao je sedam nastupa.

Što se tiče trenerske karijere, Miše je vodio Dubopolje, Mosor, Trogir, Hajduk, Istru i bh. premijerligaša Vitez.

Drugi Čačićev pomoćnik bit će Josip Šimunić, bivši hrvatski reprezentativac koji je u dresu Vatrenih odigrao 105 utakmica i postigao tri gola. U karijeri je bio član Melbourne Knightsa, kao i njemačkih bundesligaša HSV-a, Herthe i Hoffenheima. Igračku karijeru je završio u zagrebačkom Dinamu.

Šimunić je sa Melbourneo osvojio titulu prvaka australke Nacionalne nogometne lige u sezoni 1995/1996, a s Dinamom je bio prvak Hrvatske tri puta, 2012, 2013. i 2014. godine. Hrvatski Superkup je osvojio 2013. godine.

Osim po borbenoj, a ponekad i gruboj igri, Šimunić će ostati zapamćen i po suspenziji koju je zaradio zbog kontroverznog pozdrava navijačima nakon pobjede protiv Islanda i plasmana na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Hrvatske vlasti su ga zbog toga kaznile sa 3.000 eura, a FIFA sa 24.000 eura i deset utakmica suspenzije. Šimunić se pokušao žaliti, ali su žalbe na kraju odbačene. Šimunić je zbog toga propustio SP u Brazilu, a u decembru 2014. godine je zvanično okončao karijeru.

Novi stručni štab reprezentacije Hrvatske će debitovati 10. oktobra kada Hrvatska na Maksimiru dočekuje Bugarsku u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Hrvatska je na trećem mjestu grupe H sa 14 bodova, Norveška je druga sa 16, a Italija prva sa 18 bodova. Bugari su četvrti sa osam bodova, a posljednje dvije pozicije zauzimaju Azerbejdžan i Malta sa šest, odnosno dva boda.