Čekajući nastavak lige
195

Antalija će pokazati šta Osim želi od Želje, u Međugorju je fokus bila fizička priprema

Piše: O. T.
Željezničar je u Međugorju odigrao četiri pripremne utakmice. (Foto: R. D./Klix.ba)
Željezničar je u Međugorju odigrao četiri pripremne utakmice. (Foto: R. D./Klix.ba)
Iza Željezničara je 12 dana priprema u Međugorju gdje su odigrane četiri prijateljske utakmice. Fokus trenera Plavih Amara Osima bila je fizička sprema igrača pa su i utakmice i treninzi bili usmjereni ka što većoj trci.

Već na samom startu priprema Osim je nametnuo žestok tempo na treninzima koji su znali trajati i po dva sata. Bio je to znak da će igrači Plavih u Međugorju biti izloženi napornim treninzima, a samim tim i utakmicama.

Željezničar je u Međugorju odigrao četiri utakmice upisavši tri pobjede (Sloboda 2:1, Čapljina 2:1, Igman 4:0) i poraz (Tuzla City 3:2). U mečevima protiv Slobode i Tuzla Cityja dogovor je bio da poluvremena traju po 60 minuta i timovi su u tim utakmicama mijenjali cijele postave. Time se ciljano radilo na povećanju fizičkih mogućnosti igrača, a kako su česte kiše dodatno "omekšale" terene, igračima je bilo još teže igrati.

Jedini meč koji su Plavi odigrali na umjetnoj travi bio je onaj protiv Čapljine, ali tada je Osim na teren izveo mlađe igrače i one koji su došli na probu. Od svih koji su do tokom priprema bili na probi u Želji, kako stvari stoje u Antaliju će otputovati samo 20-godišnji lijevi bek Branko Bajić koji je posljednji angažman imao u slovačkoj Dunaskoj Stredi i koji je nastupao za U17, U18 i U19 selekcije Bosne i Hercegovine.

Osim je do sada u klub doveo dva igrača, to su Srđan Stanić iz Zrinjskog i Ermin Zec koji je stigao kao slobodan igrač nakon brojnih epizoda po Turskoj, Azerbejdžanu i Hrvatskoj. Stanić je ionako bivši igrač Želje i od njega se očekuje pomoć na bočnim pozicijama, kao i pomoć u iskustvu te utjecaju na one igrače koji tek trebaju da se upoznaju s klubom.

Na Zeca se gleda kao na najveće pojačanje nekog kluba iz Premijer lige u ovom prijelaznom roku, a to tek treba da vidimo na terenu. On u Međugorju nije nastupao u pripremnim mečevima, a došao je nakon one prve prijateljske utakmice protiv Slobode.

U izjavama nakon utakmica Osim nijednom fokus nije stavljao na taktički segment igre i pored kratkih osvrta na ono što se vidjelo na terenu, napominjao je da ekipa radi na fizičkoj spremi.

Stoga, početak implementiranja njegovih ideja glede sistema igre tek treba da se vidi u Antaliji gdje će Plavi odigrati tri prijateljske utakmice (Vorskla 7. februar, Soči 10. februar i Oleksandrija 11. februar), a onda se 12. februara vratiti u BiH.

Ekipa je već pola mjeseca na okupu i u Antaliji će biti znatno spremnija nego na početku priprema, a uz to imat će i odlične uslove po pitanju kvalitete terena, jer u Međugorju su velike kiše pokvarile terene na kojima su se igrale utakmice i radili treninzi.

Početak drugog dijela Premijer lige BiH zakazan je za 23. februar kada će Željezničar gostovati Radniku u Bijeljini.