Nada Barcelone
184

Ansu Fati ostvario san: Ima 16 godina, dobio 15 minuta igre i čestitku od Messija

D. B.
Trener Barcelone Ernesto Valverde iskoristio je utakmicu protiv Betisa kako bi dao priliku 16-godišnjem nogometašu Ansuu Fatiju da debituje u dresu Katalonaca.

Fati ima 16. godina, rođen je u Gvineji Bisau, a zahvaljujući svom trudu, treneru Valverdeu, ali i povredama ključnih igrača u napadu kao što su Lionel Messi, Luis Suarez i Ousmane Dembele, dobio je priliku da trenira s prvim timom. Na utakmici protiv Betisa je Fati upisao debi za seniorski tim, a u ovoj sezoni će nastupati za mladi tim Barce koji vodi Victor Valdes.

Mladi Fati je rođen 2002. godine, a prošle sezone je sjedio na klupi Barcelone B, no nije zaigrao. U UEFA-inoj Ligi za mlade je prošle sezone upisao četiri gola i tri asistencije, a devet puta je bio starter.

Fati je na utakmici protiv Betisa zaigrao od 78. minute nakon što je zamijenio Pereza te tako postao najmlađi igrač koji je zaigrao za seniorski tim još od Vicenta Martineza 1941. godine.

Na kraju utakmice je Fati doživio lijepo iznenađenje na kraju tunela, gdje ga je dočekao fenomenalni Messi, lično mu čestitao i zagrlio ga.

"Bila je ovo sjajna utakmica za sve igrače. Osvojili smo prva tri boda u La Ligi i zaista sam sretan vidjeti djecu iz La Masije kako ostvaruju svoje snove, igraju i postižu golove u zvaničnim utakmicama na stadionu Camp Nou", poručio je Messi na društvenim mrežama uz objavljenu fotografiju s Fatijem.

Argentinac je objavio i fotografiju mladog Carlesa Pereza, koji je postigao pogodak u pobjedi Barce protiv Betisa rezultatom 5:2.