Bivši francuski igrač
53

Anelka: Mbappe treba predvoditi napad PSG-a, a Messi ga mora poštovati

D. B.
Nicolas Anelka (Foto: EPA-EFE)
Nicolas Anelka (Foto: EPA-EFE)
Nekadašnji francuski nogometaš Nicolas Anelka govorio je o napadu PSG-a koji čine najbolji nogometaši svijeta.

Anelka smatra da Lionel Messi treba stvarati šanse za Kyliana Mbappea, a ne obrnuto. On izuzetno cijeni mladog francuskog napadača te vjeruje da se Argentinac treba njemu prilagoditi.

"Mbappe treba predvoditi napad jer je broj 1. Messi je to bio u Barceloni, ali sada mora služiti Mbappeu koji je u klubu pet godina. Messi ga mora poštovati", izjavio je Anelka.

Očekuje se da će Mbappe napustiti PSG i preći u Real Madrid narednog ljeta, a Anelka razumije njegovu želju da napusti Francusku s namjerom da osvoji Zlatnu loptu.

"On je fenomenalan igrač kada je riječ o brzini, nema boljeg na planeti. Ako PSG želi imati najbolji tim, onda treba učiniti sve da ga zadrži. Ali, mislim da su u Kylianovoj glavi stvari jasne, želi vidjeti nešto drugo i to ima smisla. Sanja Zlatnu loptu, a kako je može osvojiti ako igra u šestoj najboljoj ligi? Da je Mbappe bio u Engleskoj ili Španiji u posljednje tri godine, osvojio bi Zlatnu loptu", kazao je Anelka.

Messiju baš i ne ide najbolje otkako je došao iz Barcelone u PSG. Trener Mauricio Pochettino ga je izveo iz igre dok je "jurio" pogodak protiv Lyona, ali je kasnije kazao da je Argentinac imao problem s povredom. Ipak, Lionel je bio frustriran jer je napustio igru.

"Ne izvodite šestostrukog osvajača Zlatne lopte u 65. minuti u situaciji kada nije postigao gol za svoj tim. To utječe na 'glavu'. Napadaču je potrebno da osjeti povjerenje trenera. Messi neće zaboraviti šta je Pochettino uradio, zapamtit će to. On je zvijezda tima i to je bila njegova prva utakmica na Parku prinčeva. Teško će se oporaviti. Protiv Metza nije igrao i to je za mene već odgovor. Ne možete tako s Messijem, trener je želio poslati snažnu poruku i to je dobro, ali ipak se radi o Messiju", istakao je Francuz.

Anelka je otkrio da namjerava postati trener te da će iskustvo skupljati u mlađim kategorijama. Zanimljivo, želi raditi u Aziji ili zemljama Zaljeva, a ne u Evropi. Jedini klub u Evropi koji bi vodio jeste PSG.