Nije ga slušao
57

Anegdota iz Barcelone: Dani Alves se zbog Messija usprotivio Guardioli i bio je u pravu

K. H.
Najbolji igrač Copa Americe 2019. godine Dani Alves u zanimljivom intervju za brazilsku televiziju otkrio je kako se suprostavio bivšem treneru Barcelone Pepu Guardioli po pitanju njegovih taktičkih zamisli i učešća Lionela Messija u igri.

Messi je kod Guardiole često igrao na poziciji desnog krilnog napadača, a pomoć po toj strani uvijek mu je pružao ofanzivni Dani Alves koji je s Argentincem imao sjajnu saradnju i često je ovaj dvojac bio prevaga u igri Barcelone. Ipak, Alves se nije uvijek slijepo držao Guardiolinih taktičkih zamisli, a jedne prilike čak se i usprotivio ovom stručnjaku.

Naime, Alves je često dodavao loptu uz liniju gdje je bio Messi, a ne u sredinu kao što Guardiola traži. Kada ga je Pep pozvao sa strane, objasnio je tadašnjem treneru zbog čega ne sluša njegove naredbe, a epilog svega bilo je to da je Španac uvažio mišljenje Brazilca.

"Sa svoje desne strane sam dodavao loptu Messiju na istoj strani, ali na krilo, a Pep ne podnosi taj tip dodavanja jer ona ne donose nikakvu korist. Umjesto toga, tražio je da sa strane šaljem loptu u sredinu, a da igrači koji su tamo rade obrnuto. Ni ja ne volim dodavanja po istoj strani, ali u ovom slučaju sam ih namjerno izvodio i svjesno se usprotivio Guardioli", otkriva Alves.

Kada je objasnio razlog zbog kojeg to radi, Guardiola je prihvatio njegovo mišljenje.

"Guardiola me tada pozvao sa strane i pitao: 'Zašto radiš potpuno suprotno od onog što sam ti rekao?'. Odgovorio sam mu: 'Šefe, oprostite, ali niste u pravu. Ako Messi na krilu provede dvije minute bez lopte, on će se isključiti iz igre i potonut će. Ako želimo da nam on riješi meč, onda ga moramo držati budnim i uključenim.' Pep me saslušao i rekao: 'U pravu si.'", otkrio je Alves.

Alves je nedavno proglašen za najboljeg igrača Copa Americe 2019. godine, a upravo ta nagrada najbolja mu je preporuka za novi klub u kojem će naredne sezone igrati s obzirom na to da je kao slobodan igrač napustio PSG.