Danac otkrio
11

Anegdota iz 2005. godine: Bendtner se suprostavio Henryju pa dobio životnu lekciju

K. H.
Nicklas Bendtner (Foto: EPA-EFE)
Nicklas Bendtner (Foto: EPA-EFE)
Danski nogometaš Nicklas Bendtner prisjetio se zanimljive anegdote s treninga Arsenala iz 2005. godine kada je ušao u sukob s prvom zvijezdom tima Thierryjem Henryjem.

Bendtner se na početku prisjetio kako je izgledao njegov ulazak u prvi tim i kako je tokom jednog treninga tražio jednaka prava za sebe i Henryja, tada jednog od najboljih igrača svijeta.

"U maju 2005. godine sam trebao sumirati prvu godinu u Arsenalu. Kako mi je trener Brady prijetio da će raskinuti ugovor sa mnom, počeo sam s nevjerovatnim igrama. Postigao sam 12 golova za U-18 tim i još pet golova za rezervnu ekipu. Iznenada sam svake sedmice počeo trenirati s prvim timom i ponekad sam zaboravljao da sam samo na probi sa velikim momcima. Tokom jednog treninga igrali smo 11 protiv 11 sa samo dva dozvoljena dodira. Stajao sam blizu Henryja i vidio da je dodirnuo loptu tri puta. Zagalamio sam 'Tri dodira', a Wengerov asistent, Pat Rice, viknuo je 'Zaboga, samo nastavi igrati'", prisjeća se Bendtner.

Bendtner je u tom trenutku totalno izgubio osjećaj da je još uvijek mlad i da trenira s nekim vrhunskim igračima.

"Ali, Henry me čuo. Okrenuo se, stavio prst na usne i rekao mi da šutim. Odmah nakon toga uzvratio sam istom mjerom. Lopta je dodirnula moju petu, zatim nožni prst, prije konačnog dodavanja, što su bila tri dodira. To je bio jedan dodir više, ali on je dobio slobodan udarac. Naravno, počeo sam se žaliti i to žestoko. Rekao sam da pravila moraju biti ista za sve", kazao je Bendtner.

Nakon toga, Henry je potpuno izgubio kontrolu i ušao je u sukob s Bendtnerom.

"Henry mi je opet rekao da prestanem pričati, ali sa dosta psovki. To sam trebao uzeti kao neku pouku, ali nisam se suzdržavao. Vratio sam mu i rekao da je on taj koji treba da začepi. Krenuo je prema meni, suprotstavio se, galamio mi u lice i svega mi se nagovorio. Totalno je ignorisao činjenicu da se oko nas i dalje igra fudbal", rekao je Bendtner.

Bendtner je u Arsenalu igrao od 2005. do 2014. godine, a za Topnike je odigrao samo 108 utakmica u kojima je postigao 24 pogotka. Za reprezentaciju Danske je odigrao 81 meč i postigao je 30 pogodaka.