Izašao iz ormara
23

Andy Brennan je prvi australski nogometaš koji je priznao da je gay

Klix.ba
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Andy Brennan postao je prvi profesionalni nogometaš u Australiji koji je otvoreno prgovorio o svojoj homoseksualnosti.

U dugom postu koji je jučer objavljen na internet stranici profesionalnih nogometaša Australije (PFA), 26-godišnji igrač bivše A-lige Andy Brennan rekao je da je godinama razmišljao kako da ovakvo priznanje iznese u javnosti.

"Konačno mogu izaći iz ormara i reći... Ja sam gay", napisao je Brennan.

Brennan je igrao za Newcastle Jets u Australiji između 2015. i 2017. godine, a sada igra za klub Melbourne Green Gully Cavaliers. PFA je CNN-u potvrdio da je Brennan prvi profesionalni nogometaš u Australiji koji je u javnosti priznao da je homoseksualac.

"Biti gay u sportu i skrivati to bilo je psihičko opterećenje za mene jer nisam znao kako će oni koji me okružuju reagirati na takvu informaciju. To je bio pritisak koji me je izjedao", rekao je Brennan.

Kazao je da se plašio kako će njegovi prijatelji, saigrači i porodica reagirati.

"Podrška koju sam dobio bila je sjajna. To mi je pomoglo da budem potpuno otvoren. Biti potpuno otvoren je najbolji način da se osjećate ugodno u vlastitoj koži", kazao je Brennan.

Dodao je i kako su njegov trener i saigrači bili njegova podrška sve vrijeme. Važno mu je poslati poruku drugim homoseksualcima koji to kriju da će biti sretniji i iskreniji ukoliko budu otvoreni prema javnosti, ali i prema sebi.