Nogomet
0

Američki novinar želi postati predsjednik FIFA-e

Totalsport
Grant Wahl
Grant Wahl
Američki sportski novinar Grant Wahl (37) namjerava se kandidovati za predsjednika Međunarodne nogometne federacije (FIFA) i zamijeniti na toj funkciji 75-godišnjeg Seppa Blattera.

No, da bi uopće posato kandidat za prvog čovjeka krovnog svjetskog nogometnog udruženja, Wahla mora nominirati barem jedan od 208 nacionalnih saveza članica FIFA-e. Za to ima rok od pet sedmica, a ukoliko u konačnici uspije, 31. maja i 1. juna će se suprotstaviti Blatteru i, vjerovatno, Katarcu Mohammedu Bin Hammamu, predsjedniku Azijske nogometne federacije.

Wahl, koji piše o nogometu u uglednom časopisu Sports Illustrated, vjeruje kako samo čovjek "izvana" može pokrenuti promjene u radu FIFA-e.

"Radim ovo ponajviše kako bih poslao poruku FIFA-i u ime nogometnih navijača iz cijelog svijeta. Ljudi žele promjene. Reakcije navijača su dosad bile iznimno pozitivne. Puno putujem i znam da postoji veliko nezadovoljstvo FIFA-om. Dosad još nisam kontaktirao nijedan nacionalni savez, bavio sam se predstavljanjem putem društvenih mreža, te novina, radija i televizije", objasnio je Wahl.

"Sada tek trebam vidjeti mogu li pronaći savez koji će me nominirati prije 1. aprila kada je zadnji rok. Puno je saveza na svijetu, ali jasno je da me čeka težak posao."

Wahl je dosad razgovarao samo s jednim članom Izvršnog odbora FIFA-e, svojim sunarodnjakom Chuckom Blazerom.

"Bio je sjajan, smatra da je moja ideja kreativna i zanimljiva. Mislim da je sve prihvatio s dosta humora iako u cijeloj priči postoji i ozbiljan element. Ne znam imaju li i ostali članovi IO-a takav smisao za humor", dodao je Wahl i zaključio:

"Nije važno hoću li pobijediti ili ne. Radimo ovo u ime navijača. Nogomet je najpopularniji sport na svijetu i njegovi obožavatelji žele da FIFA bude organizacija kojom se mogu ponositi."