{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki novinar na Koševu i Grbavici: Ako su ovo stadioni, ne želim vidjeti zatvore

13.8.2013. u 14:52
2.721
333
Američki novinar na Koševu i Grbavici: Ako su ovo stadioni, ne želim vidjeti zatvore
2.721
Američki novinar na Koševu i Grbavici: Ako su ovo stadioni, ne želim vidjeti zatvore
Jedan od ulaza na stadion Asim Ferhatović Hase (Foto: Graham Ruthven)
Graham Ruthven, novinar američkog portala Americansoccernow.com koji je u Sarajevo stigao kako bi pratio reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država za portal izgubio se u Sarajevu u potrazi za stadionom Grbavica, na kojem selektor SAD-a Jurgen Klinsmannn priprema taktiku uoči sutrašnje utakmice protiv reprezentacije BiH.
Kako je napisao u svojoj kolumni, imao je velikih problema sa sporazumijevanjem i jezikom, te je vidio dijelove grada koje obični turisti nikad ne posjećuju.

"Ok, priznat ću vam. U ponedjeljak sam uzeo pogrešan taksi kako bih stigao na trening reprezentacije SAD-a. Ušao sam u automobil i pogrešno sam izgovorio ime stadiona Grbavica na kojem se igrači Jurgena Klinsmanna pripremaju. Nakon nekoliko produženih slogova, gestikulacije i uzaludnih pokušaja komunikacije, vozač je odgovorio: 'Ah! Amerika! Fudbal?'. Međutim, sve je bilo pogrešno. Shvatio sam to tek kad sam došao na ulaz stadiona niz čije se stepenice slijeva voda iz kanalizacije. Došao sam na ulaz stadiona Asim Ferhatović Hase, gdje će se u srijedu odigrati utakmica između BiH i SAD-a", navodi Ruthven u svom tekstu te nastavlja:

Tunel na stadionu Koševo (Foto: Graham Ruthven)
Tunel na stadionu Koševo (Foto: Graham Ruthven)


"Nakon što sam stigao na pogrešan stadion, izrazito zastrašujuće i potpuno neprijateljsko mjesto, počeo sam tražiti ulazna vrata na stadion. Otvorio sam jedna vrata i našao se u prodavnici odijela. Da, prodavnica odijela na stadionu. Za sve postoji prvi put. Prodavačica me je slijedila, nudila mi kravate... Kad sam joj objasnio da nisam došao kako bih kupio nešto, uputila me je prema mračnom tunelu koji bi bio karakterističan za napuštene i zapuštene stadione", navodi između ostalog američki novinar u svom tekstu.

Foto: Graham Ruthven
Foto: Graham Ruthven


"Naišao sam na nekoliko prostorija, svlačionice i sobu za doping (pretpostavljam da je to mjesto gdje se vrše antidoping testovi, a ne gdje se vrši doping). Priznat ću vam. Nakon što sam vidio kako u BiH izgledaju nogometni stadioni, nisam poželio vidjeti kako tek zatvori izgledaju. U blizini nije bilo nikoga. Bio sam na pogrešnom mjestu. Nakon što sam uspio uhvatiti taksi, kako bih izbjegao daljnje nesporazume, ovaj put sam napisao ime stadiona na telefonu i pokazao vozaču", piše Ruthven.

No, dodaje, ni tada nije sve prošlo kako je očekivao.

Foto: Graham Ruthven
Foto: Graham Ruthven


"U potrazi za ulazom na stadion Grbavica, popeo sam se uz stepenice i očekivao da ću naići na rampu ili nešto što će ukazivati na to da se s druge strane zida nalazi stadion. Umjesto toga, naišao sam na porodičnu atmosferu. Svi su sjedili, gledali TV i pušili. Buljili su u mene. Izašao sam što prije. I, nakon više od sat vremena razgledanja koje nisam planirao, pronašao sam igrače američke reprezentacije sa kojima sam uradio intervju. Na povratku, taksi me odvezao u pogrešan hotel. Izgleda da postoje dva hotela sa istim imenom. Sljedeći put mislim da ću ići pješice", napisao je na kraju svog teksta američki novinar Graham Ruthven.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: