Višegodišnja borba
632

Američki nogometaši podržali koleginice u borbi za ista primanja

N. K.
Američke nogometašice traže prava (Foto: EPA-EFE)
Američke nogometašice traže prava (Foto: EPA-EFE)
Članovi nogometne reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država podržali su žensku selekciju ove države u borbi za jednaka primanja koja traje već nekoliko godina.

Naime, ženska reprezentacija je pozivajući se na zakon o jednakim primanjima podnijela tužbu protiv tamošnjeg nogometnog saveza te traže i nadoknadu u iznosu od oko 66 miliona dolara.

"Nogometni savez SAD-a obuhvata i muški i ženski državni tim pod svojim sloganom 'Jedna nacija, jedan tim'. Ipak, više od 30 godina savez je ženski tim i nogometašice tretirao kao građane drugog reda po pitanju plata, ali i uslova treniranja, plaćao im je manje nego muškarcima i pored povećanja prihoda i svih uspjeha. Savez nikada nije ponudio ili dao iste plate nogometašicama, a bilo kakva odluka suda te činjenice ne može promijeniti. Jednakost se ne ogleda u tome što se od igračica očekuje da stalno nižu uspjehe kako bi dobile isti novac", navodi se, između ostalog, u saopštenju nogometaša.

Podsjetimo, sud je u maju prošle godine odbacio zahtjev reprezentativki, a djelimičan dogovor postignut je ove godine u aprilu.

Višestruke svjetske i olimpijske prvakinje ipak su odlučne istrajati do kraja pa su podnijele novu tužbu.

Inače, podrška nogometaša stiže pred polufinale Olimpijskih igara u kome će Amerikanke odmjeriti snage s Kanadom.