Službeno
0

Američka korporacija postala vlasnik Rome

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Američki biznismen talijanskog porijekla, Thomas DiBenedetto, upisao se kao vlasnik 60% dionica nogometnog kluba Rome, za što je platio stotinu miliona dolara.

"Posao je završen", rekao je DiBenedetto rimskim novinarima nakon što je riješio formalnosti s Paolom Fiorentinom, dopredsjednikom banke Unicredit, koja ostaje suvlasnk kluba s 40% dionica u vlasništvu.

DiBenedettova bostonska kompanija postala je tako prva netalijanska poslovna grupacija s većinskim vlasništvom jednog talijanskog nogometnog kluba.

Da bi posao bio i definitivno blagoslovljen, preostaje još samo jedna formalnost: da ga potvrdi Talijanska finansijska agencija. Za to, međutim, ne postoji nikakva prepreka.

Unicredit je preuzeo vlasništvo nad klubom prošle godine nakon što porodica Sensi, dugogodišnji vlasnik kluba, više nije uspijevala finansirati dospjele kreditne obaveze.

DiBenedetto je ranije izjavio da želi od Rome napraviti jednu od najboljih evropskih ekipa, te da želi postati nogometno uspješan po uzoru na Silvija Berlusconija i njegov Milan.

"Želim klub koji će svake godine biti sposoban boriti se za talijanski naslov i koji će postati napokon konkurentan u Evropi", rekao je američki Talijan, koji u vlasništvu drži bejzbolsku ekipu Boston Red Sox, te drži vlasnički udio u New England Sports Venturesu (NESV), korporaciji koja je prošle godine kupila Liverpool.