Brusi formu
145

Amel Tuka sutra nastupa na mitingu na kojem je ostvario dvije čuvene pobjede

H. H.
Amel Tuka (Foto: Facebook)
Amel Tuka (Foto: Facebook)
Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka nastupit će sutra na utrci 800 metara na Srebrnom atletskom mitingu u Madridu.

Utrka je na programu u 22:50, a do sada je dva puta trčao u Madridu i oba puta pobijedio. Bilo je to 2015. i 2016. godine.

"Godine 2015., bilo je to prvi put da sam trčao ispod 1:44, tačnije 1:43.84, postavši tako najbrži čovjek u Evropi na 800m. Utrka je bila 11. jula, na dan sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, što je za mene bio dodatni motiv.

  1. godine, u ludom finišu sam prošao kao prvoplasirani u zadnjem koraku utrke.

Kao i svake godine u Madridu, i sutra očekujem jednu brzu utrku uz veoma jaku konkurenciju. Zbog malih problema koje sam imao sa stopalom, morao sam preskočiti mnoge utrke na početku sezone koje bi mi pomogle da uđem u svoju top formu. Tako da sada prolazim kroz taj period i svjestan sam toga. Trenirao sam jako dobro posljednjih sedmica ali znam da moram biti strpljiv kako bi se sve kockice posložile i kako bih trčao što brža vremena. Sve u svemu, bio bih zadovoljan najboljim rezultatom ove sezone.

Osjećam se jako dobro, trenirao sam odlično ovaj period, nadam se da sam se uspio dovoljno odmoriti za ove trke koje me očekuju i da će se sve stvari složiti onako kako smo trener i ja planirali.

Sve u svemu, volim ovaj osjećaj blage nervoze i adrenalina uz jaku konkurenciju i sigurno da ću dati svoj maksimum da istrčim što brže ovu utrku.

Hvala vam svima na podršci koju mi pružate svih ovih godina u nastojanjima da Bosni i Hercegovini🇧🇦 donesem najviše što mogu", napisao je Tuka na Facebooku.

Podsjetimo, Tuka je nedavno na stadionu Mestesky u Ostravi, dionicu 800 metara istrčao u svom najboljem ovosezonskom u vremenu- 1:47.30.