Vitality London
17

Amaterski trkač pobijedio Moa Faraha u utrci na 10.000 metara i natjerao legendu da razmisli o penziji

E. B.
Nevjerovatnu senzaciju smo vidjeli jučer na utrci Vitality London na 10.000 gdje je amaterski trkač u uzbudljivom finišu pobijedio legendarnog Moa Faraha.

U posljednjih sto metara na ulicama Londona 25-godišnji Ellis Cross je vodio ispred Faraha, te su svi očekivali da će jedan od najboljih atletičara u historiji "dodati gas" kako je to činio godinama i slaviti.

Ipak, čovjek koji je upravo trčeći 10.000 metara osvojio tri svjetska i dva olimpijska zlata nije mogao prestići amatera, te je na kraju Ellis slavio s vremenom 28:40, a Farah je kroz cilj prošao četiri sekunde kasnije.

39-godišnji Farah je nakon utrke priznao kako razmišlja o završetku karijere.

"Moram biti iskren s vama, mislim da je to - to. Svaka čast Ellisu na pobjedi, a da bih se nastavio takmičiti morat ću mnogo naporno raditi. Razgovarat ću o svemu sa suprugom jer me ona najbolje poznaje. Volim sport, on me pokreće, ali znam da je vrijeme da donesem tu pravu odluku", poručio je Farah.

Pobjednik Cross je morao platiti kotizaciju od 37 funti (44 eura) jer nije bio dio elitne grupe trkača.

"Pobijedio sam svog idola u njegovoj glavnoj disciplini. Odbili su me za elitnu grupu, pa sam morao platiti kotizaciju. Nisam dobio ni ispisano ime na svom takmičarskom broju", rekao je Cross koji se takmičio pod rednim brojem 219.

"Kada sam trčao publika je navijala za Faraha jer znaju ko je on, a ne znaju ko sam ja. Ja sam samo klupski trkač", poručio je Ellis Cross koji je dobio nagradu od 2.000 funti za prvo mjesto.