O SP u Rusiji
4

Amar Osim: Brazil je favorit za osvajanje SP-a, žrijeb bi mogao koštati Hrvatsku i Srbiju

Piše: N. Kustura
Osim: Brazil uvijek ima dovoljan broj kvalitetnih igrača da budu favoriti (Foto: K. S./Klix.ba)
Osim: Brazil uvijek ima dovoljan broj kvalitetnih igrača da budu favoriti (Foto: K. S./Klix.ba)
Euforija zbog početka Svjetskog prvenstva u Rusiji uzima zamah i na svakom koraku ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu prognoziraju pobjednika, razmatraju igračke kadrove te procjenjuju eventualna iznenađenja.

Za razliku od Mundijala prije četiri godine, na predstojećem prvenstvu nema reprezentacije Bosne i Hercegovine, ali to ne umanjuje zainteresovanost za utakmicama najboljih svjetskih selekcija.

O turniru u Rusiji, favoritima, nastupima komšija, autsajderima, VAR sistemu i drugim temama, razgovarali smo s najtrofejnijim bh. trenerom Amarom Osimom, za kojeg nema dileme kada su u pitanju kandidati za prvaka svijeta.

"Brazil je uvijek favorit. Oni imaju pravo biti favoriti i ne sjećam se niti jednog prvenstva da nisu bili u takvom položaju. Uvijek imaju dovoljan broj kvalitetnih igrača da budu favoriti. Brazil je uvijek Brazil. Najviše su puta bili svjetski prvaci, sada im se vratio i Neymar pa izgledaju moćno. Na drugom mjestu su svjetski prvaci Nijemci. Oni su najozbiljniji od svih reprezentacija u brojnim segmentima. Počevši od ekipe do organizacije Saveza. Igraju u kontinuitetu, njihov selektor ima najduži staž na klupi. Samo izostavljanje Sanea iz ekipe nam najbolje govori koliko kvalitetnih igrača imaju na raspolaganju kad mogu jednog takvog igrača odstraniti iz tima. Nije ga 'prekrižio' zato što ga ne voli, već zato što smatra da na tom mjestu ima boljih igrača. Uglavnom, Brazil i Njemačka su po mom mišljenju dva glavna favorita za osvajanje Svjetskog prvenstva", počinje razgovor Osim za portal Klix.ba.

Iza Brazila i Njemačke svrstao je tri reprezentacije za koje kaže da su ipak stepenicu ispod.

Argentina s Messijem je uvijek opasna

"Francuska je nekako na trećem mjestu favorita, a onda su tu Španija i Argentina, koja je uvijek opasna jer ima kvalitetne igrače. Bez obzira što su odigrali katastrofalne kvalifikacije, ekipa koja u napadu ima Messija, Aguera, Higuaina i Dybalu je uvijek opasna. Ukoliko pronađu stabilnost i balans u igri ne može ih se otpisati i automatski postaju veliki favoriti. Prošlo Svjetsko prvenstvo niko ih nije spominjao, ali su došli do finala. Na kraju su u izjednačenoj utakmici izgubili od Njemačke, a niko ih nije specijalno isticao uoči prvenstva. Dok god imaš Messija u ekipi, favorit si. Od ostalih reprezentacija izdvojio bih Belgiju i Englesku, ali oni su mi nekako slabiji od prethodno nabrojanih", rekao nam je Osim.

Na smotri najboljih svjetskih reprezentacija nalaze se i Hrvatska i Srbija.

"Hrvati su među deset najboljih selekcija, ali će njima žrijeb predstavljati problem. Naime, ako budu drugi iza Argentine, što je realno za očekivati, idu na Francuze, koji će vjerovatno biti prvi u grupi C. Sličnu situaciju ima i Srbija, koja bi u slučaju prolaska grupe vjerovatno išla na Njemačku jer će favoriti pokušati biti prvoplasirani i tako izbjeći teže protivnike iz drugih grupa. Srbiji i Hrvatskoj je to velika nesreća. Bojim se da neće otići dalje od osmine finala, a realno je da će proći grupu. Hrvati dobro poznaju Island i mislim da su favoriti protiv njih, iako su ih u kvalifikacijama nadmašili. Nigerijski kvaliteti su trenutno upitni, ali prošlo prvenstvo me nisu impresionirali i mislim da oni nemaju šansi u ovoj grupi", istakao je.

Osim smatra da Srbija ima težu grupu od Hrvatske.

Osim: Hrvati kada igraju na najvećem nivou, onda su bolji od Srbije (Foto: K. S./Klix.ba)
Osim: Hrvati kada igraju na najvećem nivou, onda su bolji od Srbije (Foto: K. S./Klix.ba)

"Srbija igra protiv Kostarike, Švicarske i Brazila, o kojem ne treba trošiti riječi. Švicarska je bolja od Islanda ili Nigerije. Ipak, nije nemoguće da Srbija prođe grupu, iako me nisu impresionirali u posljednje vrijeme. Hrvati imaju veći igrački potencijal od njih, dok je Srbija imala relativno laganu grupu u kvalifikacijama. Hrvati kada igraju na najvećem nivou, onda su bolji od Srbije. Međutim, u zadnje dvije godine nisu bili na zavidnom nivou i vidjet ćemo šta će donijeti utakmice u Rusiji", rekao je Osim.

Većina hrvatskih reprezentativaca imala je dodirnu vezu s bivšim čelnikom Dinama, Zdravkom Mamićem, koji je nedavno osuđen na šest i po godina zatvora.

"Mislim da to na njih neće imati uticaj. Svjetsko prvenstvo je svjetsko prvenstvo. Mislim da je to važnije od svega. Igraš za svoju državu i ne vjerujem da će tu biti drugih stvari koje ti odvlače pažnju. Žive oni s tim već duže vrijeme i nije to od jučer. Već dugi niz godina se nešto 'kuha' oko toga. Modrić je najvažniji igrač Hrvatske i ako bude igrao na svom nivou može preuzeti odgovornost te podići ekipu. I njemu je posljednje svjetsko prvenstvo, kao i Ronaldu i Messiju. Vjerovatno će imati veliki motiv jer je ostvario sve u životu i sigurno mu je stalo da napravi neki iskorak s reprezentacijom. Jedino ih može poremetiti raspored, odnosno imaju velike šanse ako izbjegnu Francuze u osmini finala. Nije Argentina toliki favorit u grupi D koliko je Francuska u grupi C s Australijom, Peruom i Danskom. Dobro je i što ako izbjegnu Francuze, ne mogu se kasnije s njima sresti. Potom bi došlo četvrtfinale, pritisak, euforija... Australija je grupi C najslabija, a mogao bi odlučivati duel između Danske i Perua", kazao je.

U grupi B nekadašnji trener Željezničara ne vidi probleme za Španiju i Portugal, a posebno ističe potencijalni problem za evropske gigante.

"Iran je najozbiljnija ekipa u Aziji jer Japan nije što je nekad bio. Saudijska Arabija i Australija su loši. Južna Koreja se također patila čitave kvalifikacije. Nedavno su protiv BiH ganjali neki raspored koji inače ne igraju. Vjerovatno su imali zadatke i imao sam osjećaj da nisu igrali na rezultat. I kada su gubili nisu toliko napadali da stignu do izjednačenja. Iran u devet kola kvalifikacija nije primio niti jedan gol i prvi se kvalifikovao od svih selekcija u Aziji. Radi se o čvrstoj ekipi koja može biti nagazna mina. Ipak, mislim da su Portugal i Španija veliki favoriti u ovoj grupi", istakao je Osim.

Neobična grupa s dvije arapske selekcije

Za grupu A smatra da je najslabija na čitavom prvenstvu.

"Realno je da prođu Rusija i Urugvaj u grupi s Egiptom i Saudijskom Arabijom. Zanimljivo da u ovoj grupi imamo dvije arapske države. Mislim da se to prvi put dogodilo u historiji Mundijala. Rusi mi nisu djelovali kvalitetno u posljednje vrijeme. Ništa specijalno ne igraju, ali mislim da će proći grupu", rekao je Osim.

Proslavljeni trener je istakao kako je Panama jedna od najlošijih reprezentacija na turniru.

"Gledao sam ih nedavno i mislim da su oni same sebe iznenadili što su se kvalifikovali. Iskoristili su kiks SAD-a i direktno se plasirali na prvenstvo zajedno s Kostarikom i Meksikom, dok je Honduras izgubio u baražu od Australije. Tunis je isto slabašan pa Belgija i Engleska neće imati problema u ovoj grupi", kategoričan je.

Osim: Panama je samu sebe iznenadila što se kvalifikovala (Foto: K. S./Klix.ba)
Osim: Panama je samu sebe iznenadila što se kvalifikovala (Foto: K. S./Klix.ba)

Za Osima je najzanimljivija grupa H u kojoj, po njegovom mišljenju, sve četiri ekipe imaju dobre šanse za prolazak.

"Kolumbija ima najbolju ekipu i dobro su igrali kvalifikacije. Imaju dobre igrače i dobrog trenera. Senegal je nekako nepoznanica, ali im više vjerujem nego ostalim afričkim zemljama kao što su Maroko, Tunis ili Egipat. Afričke i azijske zemlje mogu do drugog kruga i to je to od njih. Rijetko kad naprave iznenađenje kao kad je Južna Koreja stigla do polufinala, ali na domaćem terenu. Jednostavno Evropljani i Južnoamerikanci su druga dimenzija za njih. Stizala je Obala Slonovače nekoliko puta na Svjetsko prvenstvo s jakim igračima, ali nikad ništa nisu napravili. Japan je promijenio trenera, upitan je. Poljaci su bili dobri u kvalifikacijama. Jako su dobri, a niko ih ne spominje. Na posljednjem Evropskom prvenstvu su ispali bez poraza i to od kasnijeg prvaka Portugala na penale u četvrtfinalu. Imaju istog trenera, ista ekipa. E sad je upitno koliko će moći u Rusiji", rekao je Osim te se osvrnuo i na grupu F.

"Njemačka će biti prva, a Južna Koreja je po mom mišljenju najslabija u ovoj grupi. Švedska zna dobro igrati kada se motivišu, a Meksiko je sigurno dobra i kvalitetna ekipa pa će biti žestoka borba za drugo mjesto", kazao je.

Osim očekuje zanimljivo prvenstvo s dosta pogodaka, ali nije baš najzadovoljniji s učinkom VAR sistema, koji će se primjenjivati u Rusiji.

"U posljednje vrijeme u nogometu se ide u pravcu zaštite napadača pa su utakmice atraktivne s mnogo golova. Kada su pojedine situacije upitne, ide se u korist napadača. I to je dobro. S druge strane, uvodi se VAR sistem. Nisam baš siguran da su se još uhodali s tim. Gledao sam utakmice gdje i nakon VAR-a nisam bio siguran zašto je sudija donio određenu odluku. Zna malo zakomplikovati situaciju. Utakmica se zakuha pa se čeka na odluku sudije. Ne proslaviš pogodak koji se prizna VAR sistemom ili obrnuto. Vidjet ćemo kako će to sve izgledati u Rusiji", rekao nam je Osim za kraj razgovora.