Kup Austrije
37

Amar Dedić strijelac u derbiju dva Salzburga, utakmica kasnila zbog bizarnog razloga

E. B.
Foto: Red Bull Salzburg
Foto: Red Bull Salzburg
U šesnaestini finala austrijskog Kupa igrao se veliki derbi u kojem su se sastala dva Salzburga, a slavio je učesnik Lige prvaka za koje je strijelac bio i Amar Dedić.

Slavnu Austriju Salzburg, jedan od najstarijih i najslavnijih austrijskih klubova je 2005. godine kupila superkompanija Red Bull i preimenovala ime u Red Bull Salzburg i tradicionalnu ljubičastu boju promijenila u crveno-bijelu.

To se nije vidjelo navijačima Austrije koji su smatrali da ih je uprava izdala, te su odlučili formirati iste godine svoj novi klub pod starim imenom Austria Salzburg i krenuli od najniže lige. Trenutno je Austria Salzburg član treće lige, a sudbina je htjela da u šesnaestini finala ovosezonskog Kupa igra protiv omraženih "red bullovaca".

Početak utakmice na Max-Aicher-Stadionu je kasnio zbog bizarnog razloga. Susret je trebao početi sinoć u 20:45 sati, no početak je pomjeren za 21:15 jer nogometaši Red Bulla nisu mogli ući na stadion. Naime, jedan automobil je bio parkiran pred ulazom za gostujuće igrače u stadion i zbog sigurnosti nogometaša organizator utakmice nije smio pustiti igrače Red Bulla da izađu iz autobusa ispred stadiona.

Što se tiče utakmice, Red Bull je opravdao ulogu apsolutnog favorita i slavio je rezultatom 4:0.

Prvi pogodak na susretu je postigao reprezentativac Bosne i Hercegovine Amar Dedić već u 8. minuti. Dedić je zamijenjen na poluvremenu, a u drugom poluvremenu Amankwah Forson je pogađao u 64. i 74., te Strahinja Pavlović u 83. minuti za konačnih 4:0.