Žalba FIFA-i
91

Alžirci se ne mire s porazom, zbog lošeg suđenja traže novu utakmicu s Kamerunom

N. K.
Yousef Belaili (Foto: EPA-EFE)
Yousef Belaili (Foto: EPA-EFE)
Alžirski nogometni savez uputio je žalbu Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA) tvrdeći da je loše suđenje na utakmici trećeg kola kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo protiv Kameruna iskrivilo rezultat te je zatražilo njeno ponavljanje.
Ranije se Alžir plasirao u treće kolo kvalifikacija za Mundijal u Kataru kao pobjednik grupe A.

U prvom susretu Alžirci su pobijedili sa 1:0, ali je u revanšu odigranom u utorak slavio Kamerun s 2:1 i kvalifikovao se na prvenstvo na temelju postignutih golova u gostima.

Pobjednički pogodak za Kamerun u alžirskoj Blidi postigao je Karl Toko Ekambi u 124. minuti te je tako ostavio Alžir bez plasmana.

Gambijski sudija Bakary Gassama je poništio dva pogotka alžirskog reprezentativca Islama Slimanija, a posebno je upečatljiv bio onaj nakon završetka regularnog dijela nakon konsultacija s VAR-om smatrajući da je Alžirac koristio ruku.

Prvi čovjek alžirskog nogometa Sharaf-Eddin Amara podnio je ostavku zbog neuspjeha u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Međutim, tamošnji Savez sada traži da FIFA ponovi posljednju kvalifikacionu utakmicu za što ne postoji mogućnost jer će se žrijeb grupa održati danas.