|

Almir Seferović: Zagađen zrak utječe na aktivnost igrača, zato je Hercegovina raj na zemlji

Almir Seferović: Zagađen zrak utječe na aktivnost igrača, zato je Hercegovina raj na zemlji
62
D. B.
17.1.2020. u 10:47
6
komentara
62

dijeljenja
Almir Seferović: Zagađen zrak utječe na aktivnost igrača, zato je Hercegovina raj na zemlji Foto: N. G./Klix.ba
Velika zagađenost zraka koja vlada u većim bh. gradovima među kojima Sarajevo prednjači i postavlja jezive rekorde na svjetskom nivou, aktuelna je tema u zimskom periodu. Jasno je da to predstavlja problem svim ljudima, a o sportskom segmentu smo razgovarali s kondicionim trenerom NK Čelik Almirom Seferovićem.
Nečist zrak i smog ozbiljan su problem u BiH, ponajviše u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a upravo iz tih gradova dolaze pojedini klubovi koji se pripremaju za nastavak takmičenja u Premijer ligi BiH. Među njima je i zenički Čelik, čiji je kondicioni trener Almir Seferović, priznati stručnjak koji je radio u FK Sarajevo, FK Željezničar, FK Olimpik, ali i u inostranstvu. Pripreme Zeničana su u toku pa Seferović ima pune ruke posla.

Zagađenost zraka predstavlja problem za pripreme nogometaša, kako u periodu prvenstvene pauze kad su trenirali individualno, tako i sada kada su u svom kolektivu.

"Mislim da je ova godina možda i najgora kada je riječ o zagađenju zraka. Veliki je problem, osjetim ja, osjete i igrači. Najbolje bi bilo izbjegavati aktivnosti na otvorenom, ali se raditi mora. Igrači su tokom pauze dobili program rada prema kojem su trenirali, a zbog zagađenog zraka su uglavnom bili prisiljeni na rad u teretani i trčanje na traci, što nije isto kao i trčanje na otvorenom gdje postoji otpor zraka. Nije pitanje da li igrači hoće i žele ispoštovati program rada, nego da li imaju osnovne uslove za to. Ipak, bolje išta, nego ništa", izjavio je Seferović za portal Klix.ba.

Trčanje na otvorenom u uslovima zagađenog zraka gotovo da nema smisla jer ima negativne posljedice.

"Postoje maske koje se koriste pri trčanju, ali trčanje npr. u Sarajevu u ovim uslovima donosi, da ne kažem, onoliko štete koliko i koristi. Međutim, ono koji su duže ovdje se nekako i naviknu, ali ostaje činjenica da se te čestice duže zadržavaju u organizmu. Ipak, moramo se boriti s tim. Spotistima je teže zbog treniranja i kapaciteta pluća, problem sa zagađenjem direktno utječe negativno na njihovu aktivnost. Mi imamo planine koje mogu biti rješenje, ali je često temperatura mnogo niža te uslovi i u tom slučaju nisu adekvatni", rekao je kondicioni trener Čelika.

Klub za koji radi se nakon prozivke nije zadržavao u Zenici nego je ekipa odmah otputovala u Hercegovinu gdje su vremenske prilike i opci uvjeti za trening neuporedivo bolji. To je, kako naš sagovornik kaže, najbolje rješenje.

"Ove godine smo napravili dobar potez te smo odmah nakon prozivke otputovali u Ljubuški. Mislim da je najpametnije otići u Hercegovinu, jer je raj na zemlji. Izlazak iz te zone zagađenja nam predstavlja dobar prijelaz za drugi dio priprema npr. u Tursku. To nije odmor, svi smo svjesni da se vraćamo u teže uslove na odigravanje utakmica, ali je dobro podneblje za pripreme gledajući dugoročno. Cilj je pripremiti igrače tako da mogu izdržati napore do kraja sezone", završio je Seferović.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...