Kondicioni trener Čelika
62

Almir Seferović: Zagađen zrak utječe na aktivnost igrača, zato je Hercegovina raj na zemlji

D. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Velika zagađenost zraka koja vlada u većim bh. gradovima među kojima Sarajevo prednjači i postavlja jezive rekorde na svjetskom nivou, aktuelna je tema u zimskom periodu. Jasno je da to predstavlja problem svim ljudima, a o sportskom segmentu smo razgovarali s kondicionim trenerom NK Čelik Almirom Seferovićem.

Nečist zrak i smog ozbiljan su problem u BiH, ponajviše u Sarajevu, Zenici i Tuzli, a upravo iz tih gradova dolaze pojedini klubovi koji se pripremaju za nastavak takmičenja u Premijer ligi BiH. Među njima je i zenički Čelik, čiji je kondicioni trener Almir Seferović, priznati stručnjak koji je radio u FK Sarajevo, FK Željezničar, FK Olimpik, ali i u inostranstvu. Pripreme Zeničana su u toku pa Seferović ima pune ruke posla.

Zagađenost zraka predstavlja problem za pripreme nogometaša, kako u periodu prvenstvene pauze kad su trenirali individualno, tako i sada kada su u svom kolektivu.

"Mislim da je ova godina možda i najgora kada je riječ o zagađenju zraka. Veliki je problem, osjetim ja, osjete i igrači. Najbolje bi bilo izbjegavati aktivnosti na otvorenom, ali se raditi mora. Igrači su tokom pauze dobili program rada prema kojem su trenirali, a zbog zagađenog zraka su uglavnom bili prisiljeni na rad u teretani i trčanje na traci, što nije isto kao i trčanje na otvorenom gdje postoji otpor zraka. Nije pitanje da li igrači hoće i žele ispoštovati program rada, nego da li imaju osnovne uslove za to. Ipak, bolje išta, nego ništa", izjavio je Seferović za portal Klix.ba.

Trčanje na otvorenom u uslovima zagađenog zraka gotovo da nema smisla jer ima negativne posljedice.

"Postoje maske koje se koriste pri trčanju, ali trčanje npr. u Sarajevu u ovim uslovima donosi, da ne kažem, onoliko štete koliko i koristi. Međutim, ono koji su duže ovdje se nekako i naviknu, ali ostaje činjenica da se te čestice duže zadržavaju u organizmu. Ipak, moramo se boriti s tim. Spotistima je teže zbog treniranja i kapaciteta pluća, problem sa zagađenjem direktno utječe negativno na njihovu aktivnost. Mi imamo planine koje mogu biti rješenje, ali je često temperatura mnogo niža te uslovi i u tom slučaju nisu adekvatni", rekao je kondicioni trener Čelika.

Klub za koji radi se nakon prozivke nije zadržavao u Zenici nego je ekipa odmah otputovala u Hercegovinu gdje su vremenske prilike i opci uvjeti za trening neuporedivo bolji. To je, kako naš sagovornik kaže, najbolje rješenje.

"Ove godine smo napravili dobar potez te smo odmah nakon prozivke otputovali u Ljubuški. Mislim da je najpametnije otići u Hercegovinu, jer je raj na zemlji. Izlazak iz te zone zagađenja nam predstavlja dobar prijelaz za drugi dio priprema npr. u Tursku. To nije odmor, svi smo svjesni da se vraćamo u teže uslove na odigravanje utakmica, ali je dobro podneblje za pripreme gledajući dugoročno. Cilj je pripremiti igrače tako da mogu izdržati napore do kraja sezone", završio je Seferović.