Nogomet
215

Almir Seferović: Engleske metode su za bh. igrače pogibeljne, pokušavamo ih približiti visokom nivou

Piše: D. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Almir Seferović je 40-godišnji kondicioni trener FK Željezničar. Ovim poslom se bavi sedam godina nakon što je završio nogometnu karijeru tokom koje je igrao za Radnik, Sarajevo, Velež, Olimpic, visočku Bosnu, Iskru i Jedinstvo. Danas je jedan od najuglednijih kondicionih trenera u BiH, a svoje iskustvo prenosi na Plave s Grbavice. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o poslu kojim se bavi, nogometašima i trenerima s kojim je dosad radio, kao i razlikama između bh. nogometaša i igrača najboljih liga.

"Logičan korak nakon završetka nogometne karijere je bio da postanem kondicioni trener. Završio sam Višu trenersku školu i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, uvijek me je to zanimalo. Išao sam postepeno, prvo sam radio s kadetima Olimpica, zatim s juniorima, a potom sam s trenerom Kemalom Alispahićem otišao raditi za azijskog šampiona Al-Ittihad. Radio sam s A i Olimpijskom reprezentacijom Tadžikistana, a potom sam na poziv Husrefa Musemića stigao u FK Sarajevo, gdje sam sarađivao s Robertom Jarnijem, Džananom Uščuplićem i Mehom Kodrom. Kada je došao Miodrag Ješić, sa sobom je doveo prepoznatljivu ekipu i želio je svoj tim pa sam napustio Koševo. Musemić me je pozvao da mu se pridružim u Slobodi te smo izborili izlazak u Evropu. Potom je uslijedio novi poziv FK Sarajevo, ali sam imao usmeni dogovor s predsjednikom FK Sloboda Azmirom Husićem. Međutim, nije ga ispoštovao, a onda je došao poziv Željezničara koji nisam mogao odbiti", izjavio je Seferović.

Ekipe s kojim radi postižu zapažene rezultate

Ekipe s kojima on radi redovno postižu odlične rezultate. Sa Sarajevom je osvojio Kup BiH i titulu prvaka BiH, Sloboda je izborila Evropu, a sada je njegov izazov Željezničar.

"Dok sam bio u Sarajevu, osvojili smo Kup BiH 2014. godine nakon sedam godina bez trofeja, a onda smo osvojili i Premijer ligu nakon osam godina. Tokom perioda u Slobodi izboren je plasman u Evropu, a sada se nadam da će i sa Željezničarom biti osvojen poneki trofej", rekao je kondicioni trener Plavih.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Njegov je posao da igrači budu spremni za sve napore koji ih čekaju tokom sezone.

"Moj posao zavisi od perioda godine, odnosno sezone, da li je pripremni ili takmičarski dio. Za optimalnu formu ekipe potrebno je šest sedmica pripremnog perioda. Kod nas je pauza između jesenjeg i proljetnog dijela prvenstva duga pa svi igrači s kojim ja radim dobiju zone opterećenja, tako da su na pauzu išli sa svojim programima rada. Nakon povratka s pauze radili smo testove i znali na kojem su nivou forme i s tog nivoa se kreće. Nema tu mnogo suhog trčanja, odmah se prelazi na rad s loptom. To je najbolja formula za uspjeh", kazao je Seferović.

Iako je završio nogometnu karijeru, trenutni posao od njega zahtijeva da i sam bude u dobroj formi. Njegov zadatak je i da bude blizu igrača te da prati i najmanje sitnice.

"Moram biti spreman, poznat sam po tome da uvijek radim s ekipom, želim osjetiti kako oni 'dišu', u kakvom stanju dolaze na trening, čak posmatram i njihova lica kako bih zaključio da li su umorni. Mnogo je detalja koje pratim i bilježim. Teorija je jedno, a praksa i iskustvo su drugo. Kondicioni trener ima veliku prednost ako je ranije profesionalno igrao nogomet", istakao je član stručnog štaba FK Željezničar.

Bogato iskustvo rada s poznatim trenerima

Kondicioni treneri moraju konstantno usavršavati svoje znanje i pratiti svjetske trendove, a Seferović iskustvo stiče radom s najboljim iz struke.

"Trenutno sam u završnoj fazi specijalizacije u FS Srbije, gdje učim od najboljih. Mentor mi je Dejan Ilić, bivši kondicioni trener Valencije. Tu dolaze predavači iz Hrvatske i Njemačke, a prisustvovali su i kondicioni treneri Barcelone i PSG-a. Bio sam na usavršavanju u zagrebačkom Dinamu kod najboljeg dvojca na našem području, a to su Miljenko Rak, koji je sa Slavenom Bilićem u West Hamu, te Zvonko Komes koji je tada stigao iz Bayerna, gdje je radio s Ottmarom Hitzfeldom. Također, boravio sam i na usavršavanju u Borussiji M'Gladbach. U septembru putujem na seminar u Olso u Norvešku kod Raymonda Verheijena prema čijim metodama radi 70 posto Evrope. Ovi stručnjaci su na raspolaganju. ne kriju znanje. Kontakti koje sam napravio su izuzetno važni, smjernice kojim vam treneri evropskih klubova dosta pomažu. U BiH najbolje sarađujem s kondicionim trenerom i prijateljem Eldinom Jeleškovićem iz Zrinjskog. U odličnim smo odnosima, razmjenjujemo iskustva i dobro sarađujemo. Nema ljubomore, radimo isti posao. Pretprošle sezone sam ja osvojio titulu, on je bio prvak prošle sezone, a sada se nadam da mogu osvojiti trofej i na Grbavici", otkrio je Seferović.

Cilj je uvesti intezivne metode rada i približiti se nivou Premiershipa

Mnogi ljubitelji nogometa u BiH kritikuju igrače Premijer lige BiH zbog fizičke spreme i očigledno sporije igre u odnosu na utakmice koje igraju npr. engleski premijerligaši.

"Engleska liga je najjača na svijetu, ljudi rade drugim metodama. Taj sistem intenzivne izdržljivosti je za naše igrače pogibeljan. Svaki naš igrač koji bi otišao u Englesku morao bi proći dugu adaptaciju. Moj prijatelj je lični kondicioni trener nogometaša Liverpoola Marka Grujića te je boravio u Engleskoj, pričao mi je kako se tamo radi. Kada bismo takav program dali našim igračima, teško bi se oporavili. Naši igrači bi to ispoštovali, ali im za vrhunski nivo treba godina dana rada. Mi se pokušavamo približiti visokom nivou. Kada pogledate pretrčane kilometre naših i njihovih igrača, to je tu negdje u toku utakmica, ali je broj akcija i duela druga priča. Tvrdim da kondicija i nogometna kondicija nisu isto", riječi su našeg sagovornika.

Hodžić, Duljević, Cimirot i Jajalo među najspremnijim igračima s kojim je radio

Praćenje forme igrača je dugotrajan proces, tako da se ocjena ne može donijeti nakon jedne ili nekoliko utakmica. Psihičko stanje igrača je također važan faktor.

"Postoje parametri po kojima se mjeri fizička sprema, ali se ona ne gleda od utakmice do utakmice, nego po kontinuitetu. Postoje i psihološke prednosti i barijere koje zavise od rezultata. Fizička priprema je ključna u trenucima kada se lomi utakmica. Igrači Željezničara su na dobrom nivou, posebno Ivan Lendrić i Miroslav Stevanović. Kompletna ekipa ima dobru bazu za napredak. Forma i kondiciona priprema se podižu kroz utakmice", rekao je Seferović.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Izdvojio je nekoliko igrača s kojim je radio, a koji su ga impresionirali svojim radom i formom.

"S Arminom Hodžićem radim četiri godine, a tu su Kvesić, Duljević, Hasanović i Jajalo. Fascinirao me je Mato Jajalo koji je uvijek bio spreman za rad. On me je često zvao da dođem ranije kako bih radio s njim. Gojko Cimirot je veliki profesionalac, mnogo je napravio, a njegovo vrijeme tek slijedi", kazao je 40-godišnji trener.

Pripreme izvan BiH još uvijek neophodne

Kvalitetne pripreme za sezonu je još uvijek nemoguće obaviti u BiH, tako da su putovanja u Tursku, Sloveniju, Austriju i druge zemlje neophodna.

"U Tursku se ne ide samo zbog lijepog vremena. Naše ekipe idu da rade na dobrim terenima i igraju s evropskim ekipama koje su na višem nivou. Dinamo je dominantan u Hrvatskoj jer igra evropske utakmice, u tome je tajna. Boravak u Turskoj nije toliko skup koliko se misli. Bilo bi dobro ostavljati novac u BiH gdje se radi na infrastrukturi, ali to još uvijek nije na potrebnom nivou", završio je Seferović.