Prvi put u historiji
29

Alisson dobio dva crvena kartona protiv Ekvadora, VAR ga oba puta pomilovao

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Brazilski golman Alisson Becker je postao prvi nogometaš u historiji koji je na jednom meču dobio dva crvena kartona, a oba su mu ekspresno poništena.

U susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Ekvador i Brazil su remizirali rezultatom 1:1 (Torres 75. - Casemiro 6.), a u centru pažnje je bio golman Alisson.

Alisson je prvi put dobio crveni karton u 26. minuti nakon što je istrčao iz kaznenog prostora kako bi izbio loptu ispred Ennera Valencije.

On je to i uspi uraditi, ali je nogom u glavu udario napadača Ekvadora, zbog čega mu je sudija Wilmer Roldan pokazao direktan crveni karton.

No, sudije u VAR sobi su promijenile odluku u žuiti karton jer je oštar start brazilskog golmana nad ekvadorskim napadačem bio posljedica njegovog izbijanja lopte, a ne namjera povrijeđivanja protivnika.

Drugi put Roldan je isključio Alissona u sudijskoj nadoknadi drugog poluvremena kada je dosudio penal zbog toga što je Brazilac prilikom boksovanja lopte udario Ayrtona Preciada.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Roldan je pokazao drugi žuti karton Alissonu, no ponovo se VAR umiješao i presudio da nije bilo ni penala, a ni žutog kartona jer je Brazilac prvi stigao do lopte.

Alisson je tako postao prvi nogometaš u historiji koji je na istoj utakmici dva puta isključen i oba puta pomilovan.