Nogomet
239

Alen Škoro: Da, okončao sam nogometnu karijeru. To bi bilo to

Razgovarao: Edin Isanović
Škoro, prvi slijeva
Škoro, prvi slijeva
Alen Škoro, nekada najveći potencijal bh. nogometa završio je nogometnu karijeru. Kako kaže na taj potez se odlučio isključivo zbog zdravlja.

Uspješnu nogometnu priču počeo je pisati u FK Sarajevo (debitovao sa 16 godina), a još je igrao za ljubljansku Olimpiju, Marseille, Servette, GAK, Rijeku, meksički Queretaro, Klagenfurt i Olimpic. Nastupao je i za najjači državni tim. Najbolje dana karijere proveo je na Koševu, a ostat će upamćen kao igrač koji je postizao maestranle pogotke. Ponekad je milimetarskim loptama hranio saigrače.

Sa nostalgijom se prisjećamo njegovih najljepših trenutaka, a karijeru je okončao dostojanstveno kako i priliči njegovom karakteru. Alen je u razgovoru za naš portal to potvrdio.

"Da, okončao sam nogometnu karijeru zbog zdravlja. Moje tijelo više nije moglo izdržati fizičke napore koje najvažnija sporedna stvar na svijetu zahtijeva. Moje lijevo koljeno pretrpilo je pet operacija, a posljednja je bila u 28 godini igrajući za Sarajevo. Uvaženi hirurg dr. Nemec tada mi je saopštio da za nastavak aktivnog igranja imam minimalne šanse. Ipak, nekim čudom i zahvaljujući mojoj porodici, koja mi je pružala beskrajnu podršku, uspio sam se vratiti i odigrati još jednu sezonu u bordo dresu. Međutim, kako je vrijeme odmicalo tako sam i ja osjećao bol u koljenu i u 32. godini odlučio sam reći 'to bi bilo to', počinje razgovor za naš portal Škoro.

Najljepše je bilo u bordo dresu

Na pitanje šta se igraču mota po glavi kada dođe do trenutka u kojem mora prekinuti profesionalnu karijeru, odgovara.

"Uglavnom lijepe uspomene koje sam doživio igrajući za sve klubove, od Sarajeva do Meksika. Svako iskustvo sa sobom nosi lijepe priče i uspomene, ali bez premca mi je najljepše bilo u Bordo timu gdje sam ponikao i pružao najbolje partije“.

Otkrio je zašto se prošle godine nije vratio na najveći bh. stadion. "Kada pogledam retrospektivno na taj period mislim da nije bilo suđeno da ponovo dođem u Sarajevo“.

Kaže da su mu duboko u sjećanju urezani okršaji sa gradskim rivalom Željezničarom.

"To je nešto posebno, to je bit nogometa. Pamtim te sudare, što zbog atmosfere koja je vladala u gradu i na stadionu, što zbog golova koje sam postigao. Ukupno četiri“, kaže Škoro.

Iako je postizao pogotke u sudaru sa timom sa Grbavice podvlači da mu je od svih gostujućih terena najteže bilo igrati upravo u Dolini ćupova.

"Grbavica je bila najteže gostovanje, a svi znamo zašto“.

Neopisiv je osjećaj kada skandiraju Horde zla

Alen napominje kako u svojoj karijeri nikada nije pobjegao iz karantina.

"Uvijek sam se ponašao kao profesionalac, poštovao sam disciplinu kluba, nisam ni pomišljao da pobjegnem. Tvrdi kako je promijenio mnogo trenera, od velikih stručnjaka pa do početnika. Nikoga nije želio posebno izdvajati. Dodao je kako se želi baviti trenerskim poslom i da ima ambiciju budućim generacija prenositi svoje nogometno zanje.

“Imat ću im šta pokazati”, podvukao je on.

Nije imao dvojbi kada smo ga pitali za pet najdražih minuta u karijeri.

“Debi za Sarajevo i potpisivanje ugovora za Olympique Marseille su mi najsretniji trenuci. To se pamti, to se ne zaboravlja. Emocije su bile posebne. Najteži momenti su operacije”.

Najvatrenije pristalice FK Sarajevo često su mu skandirali i pjevali pjesme. “To je neopisiv osjećaj i drago mi je da sam to doživio”, zaključio je nekada popularni nogometaš Bordo tima.

Škoro je na kraju istakao kako slobodno vrijeme provodi u krugu porodice. Naglašava kako su mu supruga, te djeca Alani i Anas najveće bogatstvo i sreća. Alen je već uhvatio konce svakodnevnice i uživa.