Nogomet
19

Aleksandar Đurić među jedanaest najstarijih nogometaša svijeta

Klix.ba
Aleksandar Đurić (Foto: AFP)
Aleksandar Đurić (Foto: AFP)
Nakon što se proteklog vikenda 55-godišnji trener golmana Stevenagea Dave Beasant našao na spisku rezervnih igrača za utakmicu protiv Carlisle Uniteda, bilo je interesantno provjeriti koji su to igrači igrali poprilično duže od ostalih i koji još uvijek aktivno igraju nogomet iako se odavno smatraju veteranima.

Dave Beasant je bio rezerva tridesetdevetogodišnjem golmanu Chrisu Dayju. S druge strane, na klupi Carlisle Uniteda je bio četirdesetogodišnji golman Tony Caig.

Neil McBain drži rekord za najstarijeg igrača u engleskoj Football ligi. U 51. godini je nastupio za Bew Brighton još 1947. godine.

Kazuyoshi Miura - Yokohama FC (Japan)

Kazuyoshi Miura ima 47 godina i povremeno nastupa za Yokohamu u 2. ligi Japana. On je otputovao u Brazil sa 15 godina kako bi napravio nogometnu karijeru. Sa Santosom je potpisao ugovor 1986. godine. Igrao je za nekoliko brazilskih klubova među kojima su Palmeiras i Cortiba, gdje je postigao je dva pogotka u 21 nastupu. Nakon toga se vratio u Santos, gdje je odigrao 11 utakmica i postigao tri gola.

U Japan se vratio 1990. godine Ymiuru/Verdy Kawasaki, sadašnji Toyko Vwerdy, gdje je u 192 utakmice postigao 100 golova igrajući od 1990. do 1998. godine.

Nastupao je i za Vissel Kobe i Kyoto Purple Sanga u Japanu, kao i za Genovu i Dinamo Zagreb.

Probu u AFC Bournemouthu nije prošao 1999. godine. Za reprezentaciju je odigrao 89 utakmica i postigao je 55 golova.

Andrea Pierobon - Cittadella (Italija)

Golman Andrea Pierobon drži rekord za najstarijeg profesionalnog nogometaša u historiji talijanskog nogometa. On je još uvijek igrač Citadelle u Seriji B. Karijeru je počeo kada je legendarni Argentinac Diego Maradona dominirao u Napoliju. Ruud Gullit je u to vrijeme postao najskuplji nogometaš na svijetu, a Silvio Berlusconi je spasio Milan od bankrota.

Pierobon je imao šansu da igra u Seriji A, ali je Cittadella izgubila od Brescije u play offu 2010. godine.

Pierobon podučava mlađe igrače i planira postati trener na kraju sezone za koju je već rekao da mu je posljednja u karijeri. On ima 45 godina.

Aleksandar Đurić - Tampines Rovers (Singapur)

Četrdesetčetverogodišnji Đurić je počeo karijeru u FK Sloga Doboj, a s dvanaest godina se posvetio kajaku na savjet doktora. Juniorski šampion Jugoslavije u kajaku je postao sa 15 godina, a sa 17 je bio osmi na svijetu.

Nakon toga je otišao u vojsku i postao oficir, ali je po želji oca ostao u gradu kako bi "sačuvao" porodično prezime.

Đurić je Srbiju napustio sa samo 300 tadašnjih njemačkih maraka nakon što je godinu dana nastupao u drugoj ligi. Otišao je u Švedski i trenirao sa AIK Solnom. Dobio je status izbjeglice početkom rata u bivšoj Jugoslaviji, ali ga je odbio. Završio je u Mađarskoj bez važećeg pasoša. Vrijeme je provodio u gradskim kafeima i restoranima, a onda je bio na probi u lokalnom klubu Szegedu. Bh. Olimpijski komitet ga je pozvao da nastupi za reprezentaciju na Olimpijadi u Barceloni 1992. godine u kajaku iako nije trenirao dvije godine. Komitet nije imao novac za njegovo putovanje, pa je Đurić otputovao u svom aranžmanu. Nakon dva dana putovanja je stigao u Barcelonu, posudio je opremu od talijanskih i španskih kajakaša te je nastupio na takmičenju na kojem je bio posljednji.

Nakon Olimpijade se vratio u Mađarsku i nastavio nogometnu karijeru.

Godine 1994. je otišao u Australiju i potpisao ugovor sa South Melbourneu, a onda je 1999. godine postao igrač kineskog kluba Locomotive Shanshan sada poznatog pod imenom Jingtie Locomotive.

U Singapur se preselio 2000. godine i još uvijek je aktivan nogometaš. Za Tampines Roverse nastupa od 2010. godine, odigrao je 136 utakmica i postigao 78 golova.

Marco Ballotta - posljednji klub San Cesario (Italija)

Golman Marco Balotta je debitovao 1982. godine, a kopačke je o klin okačio trideset godina kasnije. Imao je uspješnu karijeru nastupajući za Modenu, Parmu Reggianu i Lazio. U oktobru 2005. godine je kao četrdesetjednogodišnjak postao najstariji igrač koji je nastupio u Seriji A. Iza sebe je ostavio legendarnog golmana Dinu Zoffa. Ballotta je Laziju pomogao da se plasira u Ligu prvaka.

U utakmicu sa Olympicaosom odigranoj u septembru 2007. godine, kao četrdesettrogodišnjak je postao najstariji nogometaš koji je nastupio u Ligi prvaka. Oborio je rekord Alessandra Costacurte. Povukao se na kraju te sezone, kratko je bio menadžer u Modeni, a onda se ponovo aktivirao i zaigrao za niželigaša Calcaru Samoggiju. Zanimljivo, registrovao se kao napadač i postigao 24 gola u 37 utakmica. Nakon toga je zauvijek okačio kopačke o klin u 43. godini.

Faryd Mondragon - posljednji klub Deportivo Cali (Kolumbija)

Mondragon je nastupao za 11 različitih klubova u Njemačkoj, Turskoj, Španiji, Francuskoj, SAD-u, Kolumbiji, Argentini i Paragvaju. Godine 2001. je Metzu pomogao da izbjegne ispadanje iz 1. francuske lige. Međutim, osuđen je zbog korištenja lažnog grčkog pasoša, pa je morao napustiti Francusku. Potom je prešao u Galatasaray, gdje je nastupio u 185 utakmica tokom šest godina. Karijeru je kao četrdesettrogodišnjak završio ove godine u kolumbijskom klubu Deportivo Cali.

John Burrige - posljednji klub Blyth Spartans (Engleska)

Burrige je najpoznatiji kao golman Hiberniana, iako je tokom karijere nastupao za još 28 klubova, što je još uvijek rekord. Debitovao je 1969. godine. U maju 1995. godine je nastupio kao četrdesettrogodišnjak zua Manchester City, čime je postao najstariji nogmetaš u engleskoj Premierligi. Njegov rekord bi ove sezone mogao oboriti Tottenhamov golman Brad Friedel.

Teddy Sheringham - posljednji klub Colchester United

Sheringham je postigao prvi premijerligaški gol za Nottingham Forest još 1991. godine. Treći najstariji igrač je postao 2006. godine nastupom u finalu FA Cupa u dresu West Hama. On je deveti strijelac u historiji Premierlige sa 147 golova. Također, najstariji je nogometaš u historiji koji je postigao gol. Bio je star 40 godina i 268 dana.

Tokom karijere je igrao i za Manchester United. Karijeru je završio 2008. godine u Colchester Unitedu. Tada je imao 42 godine.

Rivaldo - posljednji klub Mogi Mirim (Brazil)

Rivaldo je karijeru završio ove godine u 42. godini kao član Mogi Mirima iz Brazila. Ušao je u Kuću slavnih Brazilskog nogometnog muzeja i imenovan je jednim od najboljih 100 igrača u historiji po izboru FIFA-e 2004. godine. Tokom karijere je bio najbolji igrač svijeta, igrao je za Barcelonu, Corinthians, Palmeiras, Deportivo La Corunu, Milan, Cruzeiro, Olympiacos, AEK Atenu, Bunyodkor, Sai Paolo, Kabuscorp i Sao Caetano. Za svoj posljednji klub Mogi Mirim je odigrao samo jednu utakmicu, nakon čega je okončao karijeru i postao predsjednik kluba.

Roger Milla - posljednji klub Putra Samarinda

Roger Milla je ušao u historiju kada je na Svjetskom prvenstvu 1994. godine postigao gol za Indoneziju u porazu od SAD-a rezultatom 1:6. Postao je najstariji nogometaš koji je postigao gol na SP-u. Bio je i vlasnik rekorda za najstarijeg igrača koji je nastupio na SP-u, jer je tada imao 42. godine.

Karijeru je završio u 44. godini, bavio se trenerskim poslom, a sada je afrički ambasador. Poznat je po proslavi golova, plesanjem oko korner zastavice, što je kompanija Coca Cola iskoristila za reklamu 2010. godine.

Andy Legg - posljednji klub Lianelli (Vels)

Legg je bio poznat kao nogometaš koji najviše može baciti loptu iz auta. Redovno je bacao loptu preko 30 metara, a njegov rekord iznosi 44,6 metara. Igrao je za Swansea City, Notts Counti, Birmingham, Ipswich, Reading, Cardiff, Peterborough, Maesteg Park, Newport County Llanelli i Hucknail Town, gdje je 2007. godine postao menadžer. Vodio je i Llanelli, a bio je igrač-menadžer Motherwella. Nogometnu karijeru je okončao u 42. godini.

David Weir - posljednji klub Rangers (Škotska)

Weir je najstariji škotski internacionalac postao kada je nastupio protiv Litvanije u septembru 2010. godine. Imao je tada 40 godina i 116 dana. U decembru 2010. godine je nastupio za Rangerse protiv Bursaspora u Ligi prvaka i tako se izjednačio sa Costacurtom na listi najstarijih igrača u Ligi prvaka, ali Ballotta i dalje drži rekord. Weir je karijeru završio u 40. godini. Trenutno je pomoćni menadžer u Brentfordu.

Ova lista bi se svakako trebala proširiti s obzirom da su golmani Alli Boumnijel, Pat Jennings i Peter Shilton igrali međunarodne utakmice u četrdesetim, kao i Ryan Giggs, Brad Friedel, Javier Zanettti i Ray Wilkins. Stanley Matthews je nastupio za Stoke City kao pedesetogodišnjak.