Nogomet
0

Aktivnosti PU Mostar na osiguranju utakmice između Zrinjskog i Željezničara

FENA
U povodu sinoćnjeg odigravanja nogometne utakmice Premier lige BiH u Mostaru između NK "Zrinjski" i FK "Željezničar", Policijska uprava Mostar sačinila je u saradnji s MUP-om Sarajevskoga kantona plan osiguranja te sportske manifestacije, saopćeno je iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, PU Mostar, u saradnji s MUP-om Kantona Sarajevo, organizirao je prihvatni i kontrolni punkt u mjestu Bradina, gdje je pregledano više putničkih i kombi vozila s navijačima i više je osoba vraćeno zbog očitih znakova alkoholiziranosti i posjedovanja narkotičkih sredstava.

Te su osobe alkotestirane i o nalazu su sačinjeni zapisnici. Nakon ove provjere Policijska uprava Mostar organizirano je prihvaćala pristigla vozila sa navijačima na lokalitetu Sjeverni logor, gdje je također izvršena kontrola.

Kod osam osoba je utvrđena alkoholiziranost, o čemu su sačinjeni zapisnici, a kod jedne osobe pronađena je i manja količina marihuane. Prilikom kretanja od Bradine do Mostara više je osoba i vozila u mjestu Bijela isključeni iz prometa i vraćeni zbog alkoholiziranosti.

Također, operativni stožer formiran za ovu priliku dobio je telefonsku dojavu da se na lokalitetu predviđene trase kretanja navijača gostujućeg tima pod pratnjom policije nalazi pripremljen i odložen "molotovljev koktel" te se odmah pristupilo dubinskoj provjeri na terenu i na više lokaliteta pronađeno je više ovakvih naprava.

Istodobno se na više lokacija uzduž predviđene trase kretanja okupljao veći broj navijača "Zrinskog", što je ukazivalo na mogućnost da se kolona pod pratnjom ugrozi bacanjem molotovljenog koktela.

Policija je djelovala na način da je rastjerala organizirane grupe na više mjesta. Potom je donesena odluka da se kombiji sa navijačima gostujuće ekipe vrate pod pratnjom u Sarajevo.

Odluka je donesena zbog sigurnosti navijača, a povodo su tome neugodna iskustva iz Mostara, Zenice i Sarajeva, kada je nepostupanje na ovakav način eskaliralo u neželjenom smjeru i prouzročilo teške posljedice po ljude i imovinu.

Na stadionu nije bilo izgreda i susret se okončao bez incidenata, stoji u saopćenju MUP-a HNK-a.