Razgovor za Klix.ba

Akrapović o svom "novom" Željezničaru: Imamo dogovor za pojačanja, navijači su impresivni

Akrapović je vrlo optimističan (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
...
Razgovarao: Dino Pajo
10.01.2024. u 17:39

Kao grom iz vedra neba odjeknula je vijest da je Bruno Akrapović novi trener FK Željezničar. Ne zbog toga što je riječ o nekom slavnom imenu nogometnog Zapada, već što je riječ o treneru koji se nikako nije povezivao s Grbavicom. Portal Klix.ba je prvi razgovarao s bivšim reprezentativcem BiH.

Rođeni Zeničanin rano je napustio svoju zemlju. Nogometni put gradio je kroz Njemačku gdje je ostvario vrlo dobru karijeru, igrao za Wolfsburg, Cottbus, u Mainzu dijelio svlačionicu s Jurgenom Kloppom, igrao za Erfurt, Arminiju Hannover i brojne druge klubove.

Karijeru je završio 2005. godine upravo u Hannoveru, a onda je promijenio veliki broj klubova i kao trener. Međutim, nikada nije radio u svojoj domovini i Grbavica će mu biti prva trenerska stanica u BiH. Kako je došlo do iznenađujućeg angažmana, Akrapović je objasnio u razgovoru za Klix.ba.

"Nisam tip koji se nudi klubovima i objavljuje da je slobodan, a pogotovo ne idem na utakmice kada se nekome klima klupa. Ne volim to jer znam kako se ja osjećam pa tako ne želim ni kolegama. Nije bilo nikakvog kontakta ranije i poziv, koji je došao u ponedjeljak ujutro, me je iznenadio. Samir Bekrić me zvao i rekao sam mu da bih volio da uživo popričamo jer volim tako pregovarati. Jednom sam napravio grešku i dogovorio telefonski. Došao sam u Sarajevo, razgovor je trajao nekih 45 minuta i odlučio sam da je to to", rekao je Akrapović na početku razgovora za Klix.ba.

Nekadašnji reprezentativac BiH ističe da ga je na Grbavicu privuklo to što Željezničar smatra istinskim velikanom i mjestom gdje može napredovati, odnosno provesti u djelo sve svoje zamisli.

"Čast mi je to što je Željezničar pokazao interes jer ga smatram izuzetno velikim klubom, magnetom za gledatelje. Sama ta historija, a mene impresionira i sam rad te ako imam šansu da dovedem Želju na put koji zaslužuje, onda je samo po sebi to dovoljno da mi bude interesantno. Sigurno je da je čovjek zadovoljniji kada vidi pozitivne komentare, iako ja nisam prijatelj društvenih mreža i ne čitam puno, ali tako je to u današnjem svijetu u kojem živimo. Obaveza za mene je da opravdam očekivanja i dat ću sve od sebe", poručio je novi trener Željezničara.

Akrapović je svjestan situacije u kojoj je došao na Grbavicu. Međutim, obećao je da će dati svoj maksimum kako bi igrače učinio boljima i spremnim da pokažu sve što mogu.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Dat ću sve od sebe da dovedem igrače na put na kojem će pokazati svoje pravo lice. Sam čovjek ne može ništa da napravi, ali uz pomoć igrača, discipline, reda i odricanja od stvari koje su udobne, ali u datom momentu treba da se promijene, onda moramo svi napraviti iskorak ka boljoj budućnosti", poručuje Akrapović.

Ugovor na godinu i po - dovoljno vremena za obje strane

O uvjetima saradnje Akrapovića i Željezničara nije se mnogo pisalo. U razgovoru nam je otkrio o kakvom se ugovoru radi i na koliko je potpisao saradnju.

"Ugovor je na godinu i po dana i tu smo se lako dogovorili. Kako bih ja imao šansu da kroz duži period promijenim nešto u klubu, a i kako bi klub imao šansu da, ako nas krene u pravom smjeru, to bude duža saradnja. Što se mene tiče, s klubom sam ekstra zadovoljan, a posebno navijačkim dijelom kada sam vidio koliko ljudi žive za to, koliko je došlo na trening... Impresivno", oduševljen je novi trener Plavih.

Pred Željezničarom je težak raspored na startu proljetnog dijela sezone. Zrinjski, Široki Brijeg i Sarajevo prva su tri duela Akrapovića na klupi Plavih, a 56-godišnji stručnjak otkrio nam je kakva su i očekivanja od tih duela.

"Čovjek sam koji nikada ne razmišlja negativno. Nisam siguran koliko bi bodova u ovom momentu bio loš start, ali imamo težak raspored. Ako sebe pravimo manjim nego što jesmo, onda ne zaslužujemo nikakav rezultat. Trebamo se podići u našem mišljenju i respektu samog sebe, ali i poštivanju protivnika. No, treba da se zna gdje je Željezničar, gdje su naše mogućnosti, a one su velike", ističe Akrapović za Klix.ba.

Nakon što je obavio prozivku i okupio nogometaše Željezničara, Akrapović je već počeo razmišljati o svemu onome što ga čeka u igračkom kadru.

No, za dio javnosti interesantno je to što Akrapović nikada nije radio u bh. nogometu kao trener u karijeri koja traje od 2011. godine. No, kako je često selio po različitim krajevima Evrope i svijeta, novi trener Željezničara očekuje laganu prilagodbu na život i rad u svojoj domovini.

"Kao trener nisam nikada radio u BiH. To je moja država i nisam jedan od rijetkih, mnogo nas je koji se ponosimo svojom državom. Nikada nisam ništa govorio loše o našim trenerima i selektorima, sve ih podržavam. Pratim našu ligu i naš nogomet koliko god je to bilo moguće u inostranstvu u kojem sam napravio dobar trenerski put. U BiH se razvija nešto u pravom pravcu, stadioni, VAR i moramo se približiti stvarima prema vrhu razmišljanja o nogometu i trenažnom procesu. Da li je prednost ili mana to što nikada nisam radio u BiH, vrijeme će pokazati. Mislim da je za mene prednost jer se brzo adaptiram. Gdje god sam radio, naučio sam odmah jezik i to mi je uspijevalo u svakoj državi pa kako onda da mi ne uspije u mojoj državi", optimistično je novo lice na Grbavici.

Iz kluba ima garancije o pojačanjima na deficitarnim pozicijama

Ono što najviše zanima navijače, jeste igrački kadar. U prvom dijelu sezone nogometaši nisu pokazali gotovo ništa i ljutnja navijača je potpuno opravdana. Akrapović je najavio pojačanja i reakciju na transfer tržištu čim detektuje koje su pozicije deficitarne.

"Dogovorio sam se s klubom i oni su svjesni da ako definiramo i vidimo gdje nam nešto fali, da reagujemo odmah. Tu nema nekih prepreka, složni smo u razmišljanju. Ako detektiramo poziciju koja ne valja, odmah ćemo reagovati. Pričali smo o ulaganju u ekipu i garantirano mi je da ako detektiramo deficitarne pozicije, ispunit će se želje, ali ne meni, već cijelom klubu jer ako se adekvatno pojačamo, od toga ćemo svi profitirati", dodaje stručnjak iz Zenice.

Kako nije radio u BiH, zanimalo nas je koliko Akrapović poznaje ekipu Željezničara s kojom se danas prvi put uživo suočio kao trener. Igrom slučaja, otkrio nam je, već je bio na Grbavici ove sezone na dvije utakmice. To su dueli protiv Neftčija i Tuzla Cityja u kojima su Plavi pružili dvije potpuno suprotne predstave.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Gledao sam dvije utakmice ove sezone uživo na Grbavici. Bio sam slučajno tu i s prijateljima sam gledao duele protiv Neftčija i Tuzla Cityja i tu se vidi koliko se brzo mijenja situacija u nogometu. Tu nema nikakvih garancija, jedina tajna uspjeha je da se kontinuirano radi. Može da se slučajno desi uspjeh, ali ako se ne radi kontinuirano, onda nema uspjeha na duže staze", ističe Akrapović.

U formaciji 3-5-2 imao najviše uspjeha

Tokom trenerske karijere je osvojio pet trofeja, tri u Bugarskoj s Lokomotivom iz Plovdiva te po jedan u Sjevernoj Makedoniji i na Gibraltaru. Za kraj razgovora za Klix.ba otkrio je kakvu formaciju preferira na terenu te kakav Željezničar možemo vidjeti.

Jasno je, trebat će vrijeme da provjeri kako će se nogometaši uigrati i odgovoriti na njegovu preferiranu formaciju 3-5-2 jer je smatra "opasnom" ukoliko se ne realizuje na pravi način.

"Preferiram 3-5-2 i s tom postavkom sam imao najviše uspjeha u karijeri. To je jedan dominantan sistem, ali ukoliko ga se ne igra pravilno, vrlo lako pređe u 5-3-2 i to je opasna situacija, ali ako se igrači adaptiraju, dobijaju mnogo pozitivnih stvari. Ako usavrše tu igru, može da se pokaže rezultatski, ali ako vidim da se igrači ne prilagode na to, mogu lako preći na 4-3-3 ili 4-4-2. Vladam svim tim sistemima", naveo je Akrapović za kraj razgovora za Klix.ba.

Akrapović, inače vlasnik UEFA Pro licence, danas je već započeo s poslom na Grbavici. Očekuje ga delikatan zadatak jer je potrebno čim prije vratiti Željezničar na pobjedničke staze jer 10. mjesto nije ono na šta su navijači navikli.

Prema onome što smo uspjeli zaključiti iz prvog razgovora s Akrapovićem po povratku u bh. nogomet, sretan je i optimističan te najavljuje bolje dane u Željezničaru. Šta nam je to spremio, vidjet ćemo na proljeće.

566