Mourinho optužio medije
0

'Ako se meni nešto desi to će biti vaša krivica!'

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanski političari i muslimanski lideri stali su u odbranu trenera Fudbalskog kluba "Inter" iz Milana Jose Mourinha, nakon prijetnji smrću koje su mu upućene na nekim islamskim ekstremističkim web stranicama.

Prijetnje na web stranicama uslijedile su nakon što je predsjednik Unije islamskih zajednica i organizacija u Italiji Mohamed Nur Dahan rekao da Mourinho treba manje da priča.

Međutim Dahan je oštro osudio prijetnje smrću upućene Mourinhu sa kojim je izrazio solidarnost .

Claudio Damico, desničarski političar Sjeverne lige, takođe je podržao Mourinha i osudio muslianske ekstremiste.

"Kao i obično postoje muslimani koji žele da slobodu izražavanja i demokratiju primjenjuju na svoj način", rekao je Damico.

On je dodao da sada ljudi ne mogu da iznesu i neku jednostavnu opservaciju, kao što je da tokom mjeseca Ramazana onaj ko posti ima manje energije, a da neko ne pobijesni.

"To što je Mourinho rekao nikoga ne vrijeđa, posebno ne islamsku religiju, već je riječ o banalnom komentaru", rekao je Damico osuđujući prethodne komentare Dahana.

On je dodao da se čini da Dahan zaboravlja da su sloboda mišljenja i izražavanja osnovni stub demokratije u Italiji i da, ukoliko ne dijeli ovaj princip, može da ide i živi u nekoj muslimanskoj zemlji.

Mourinho je osudio medije da mu izvrću riječi i da su oni krivi za prijetnje protiv njega.

"Ako se meni nešto desi to će biti vaša krivica. Slučaj Muntari je vaša odgovornost, ne moja. Ja znam šta sam rekao ali vi volite da izvrćete riječi", rekao je Mourinho novinarima na pres konferenciji uoči večerašnjeg derbija u Milanu.

Mourinho je podsjetio da je prošle nedjelje izjavio da niko ne može da kritikuje odluku Muntarija jer je to pitanje vjere i religije.

 "To znači da ja to prihvatam, nikad nisam rekao da Muntari treba da zaboravi svoju vjeru. Ukoliko je neko iz islamske zajednice bijesan na mene to je vaša greška", rekao je Murinjo.