Nogomet
0

AKN: Egipat i Gana u četvrtfinalu, Mali i Uganda eliminisani

Piše: Edin Isanović
Foto: EPA
Foto: EPA
U utakmicama 3. kola grupe D Afričkog kupa nacija Egipat je savladao Ganu rezultatom 1:0, dok su Mali i Uganda odigrali 1:1. Nakon tri odigrana kola plasman među osam najboljih osigurali su Egipat i Gana.

Reprezentaciji Egipta trebala je pobjeda protiv Gane kako bi, bez obzira na rezultat druge utakmice, izborili plasman u četvrtfinale. Ofanzivan igra isplatila se već u 11. minuti kada je Mohamed Salah pogodio za 1:0. Nogometaš Rome izveo je sjajno slobodan udarac sa vrha šesnaesterca i lopta je završila u mreži. Minimalnim vodstvom Egipta otišlo se na odmor.

U nastavku su Egipćani uspjeli da sačuvaju prednost i da osvoje kompletan plijen. Sa nova tri boda preskočili su Ganu na tabeli i kao lideri grupe plasirali su se u četvrtfinale.

Selekcije Malija i Ugande igrale su u teškim uslovima. Kiša je raskvasila teren i igrači obje selekcije imali su problema sa kontrolisanjem lopte. Premda su se nogometaši trudili da postignu pogodak, prvo poluvrijeme okončano je bez golova.

U nastavku Uganda dolazi u vodstvo u 70. minuti preko Miya. Ipak, golom Bissouma četiri minute poslije Mali je izbjegao poraz. Utakmica je okončana rezultatom 1:1, a obje reprezentacije eliminisane su iz daljeg takmičenja.

Tabela grupe D

1.Egipat 3 3 1 0 7 2.Gana 3 2 0 1 6

  1. Mali 3 0 2 1 2 4.Uganda 3 0 1 2 1