Eredivisie
0

Ajax u direktnom dvoboju protiv Twentea postao prvak

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nedjelja je bila veliki dan za nogometaše i navijače amsterdamskog Ajaxa. Naime, u direktnom dvoboju za novog prvaka Nizozemske igrači Ajaxa su kao domaćini pobijedili Twente 3-1.

Uoči ovog meča je Twente, prošlogodišnji prvak, imao bod prednosti, i dovoljan mu je bio remi za odbranu naslova. No, Ajax je bio odlučniji i bolji, te na kraju slavio 3-1 za jubilarnu 30. krunu prvaka u Eredivisiji.

Podsjetimo da su prošlog vikenda iste ekipe igrale u finalu nizozemskog Kupa i tada je Twente slavio s 3-2 nakon produžetka. "Osveta" je, dakle, uslijedila ove nedjelje, a junak Ajaxove pobjede je bio Siem de Jong koji je postigao prvi (23. minuta) i zadnji pogodak na utakmici (78. minuta). Između toga je gostujući igrač Landzaat postigao autogol (46.), dok je Janssen tek bio strijelac počasnog gola za goste iz Enschedea (48.).

Recimo da je Ajax na krunu prvaka Eredivisije čekao prilično dugo. Zadnji su put prvaci bili u sezoni 2003/04.

No, uprkos porazu je Twente mogao osjetiti malo zadovoljštine ovog popodneva. Naime, barem su ostali na drugom mjestu tabele i time izborili Ligu prvaka iduće sezone. Da je PSV iz Eindhovena pobijedio kod Groningena onda bi oni skočili na drugo mjesto i bili putnici za to elitno takmičenje, no PSV je odigrao tek 0-0 u posljednjem 34. kolu.

PSV tako ide u Evropsku ligu, a dodatne dokvalifikacije za to takmičenje će još međusobno igrati AZ Alkmaar, Groningen, Roda i Den Haag. Excelsior i Venlo će igrati u dokvalifikacijama za ostanak u prvoj ligi, dok je direktni putnik prema drugoj ligi Willem II.

Eredivisie, 34. kolo:

Ajax - Twente 3-1De Graafschap - Venlo 1-0Groningen - PSV Eindhoven 0-0 Utrecht - AZ Alkmaar 5-1 Feyenoord - NEC Nijmegen 1-1 Heracles - Den Haag 3-0Roda - Heerenveen 0-0Vitesse - Excelsior 1-4Willem II - NAC Breda 0-1

Tabela: Ajax 73, Twente 71, PSV 69, AZ Alkmaar 59, Groningen 57...