Klub se znatno obogatio
13

Ajax na primjeru tri igrača pokazao kakvi su majstori za transfere i ogromnu zaradu

K. H.
Igrači Ajaxa iz sezone 2018/2019 (Foto: EPA-EFE)
Igrači Ajaxa iz sezone 2018/2019 (Foto: EPA-EFE)
Ekipa Ajaxa inkasirala je velikih 200,5 miliona eura od transfera tri igrača čime su još jednom pokazali kakvi su majstori za transfere.

Ajax je prošle sezone stigao do polufinala Lige prvaka i ovaj tim bio je pravi hit u evropskom nogometu, a tragičnim porazom od Tottenhama u uzvratnom meču ispali su iz ovog takmičenja i ostali bez toliko željenog finala.

Pored sjajnih rezultata, Ajax je Evropu zadivio prelijepom igrom kojom su rušili svoje protivnike, a godinu i po dana nakon tog velikog uspjeha, uspjeli su inkasirati minimalno 200,5 miliona eura prodajom samo tri igrača.

Tako su defanzivca Matthijsa de Ligta prodali za 85,5 miliona eura u Juventus, veznjaka Frenkiea de Jonga u Barcelonu za 75 miliona eura, a posljednji u nizu je Hakim Ziyech koji će tokom narednoj ljeta u transferu vrijednom 40 miliona eura pojačati Chelsea.

Kada se sve sabere, Ajax je inkasirao nešto više od 200 miliona eura prodajom samo tri igrača koja su prošle godine odvela tim do polufinala Lige prvaka, a ukoliko dodatno i to da su za 10 miliona eura doveli Ziyecha i De Jonga te da je De Ligt iz njihove omladinske škole, dolazimo do podatka da su samo od ova tri igrača minimalno profitirali 180 miliona eura.

Ova cifra može postati znatno veća ukoliko ovi bivši igrači Ajaxa u svojim klubovima opravdaju ulogu pojačanja i klubu kroz dodatne bonuse donesu nova primanja.