Vjerovali ili ne
46

Ajax je u potpunom rasulu, posljednji je na tabeli: Danas su u derbiju primili pet pogodaka

D. P.
Detalj s današnjeg derbija (Foto: EPA-EFE)
Detalj s današnjeg derbija (Foto: EPA-EFE)
Ono što se dešava s Ajaxom ove sezone potpuno je nevjerovatno, a najveći nizozemski klub nakon današnjeg poraza od PSV-a (5:2) završio je na posljednjem mjestu tabele nizozemske Eredivizije.

Ajax bilježi najslabiji start sezone decenijama unazad. Ekipa je nakon danas zvanično posljednji tim u Nizozemskoj, a novi šok nanio im je veliki rival PSV, koji ih je žestoko razbio u današnjem derbiju.

Gosti iz Amsterdama čak su poveli danas. Branco van den Boomen je pogodio u 10. minuti za vodstvo Ajaxa, ali je Hirving Lozano izjednačio veoma brzo.

Do odlaska na odmor Bryan Brobbey je ponovo vratio Ajaxu prednost i to je samo razljutilo domaći PSV, koji je u nastavku napunio "do vrha" mrežu velikog rivala.

Lozano je kompletirao hat-trick, a po jedan gol dodali su Luuk de Jong i Ismael Saibari za potpuni potop gostujućeg tima. U redovima Ajaxa meč je s klupe odgledao reprezentativac Bosne i Hercegovine Benjamin Tahirović.

PSV je u fantastičnoj poziciji i nakon 10 kola ima maksimalnih 30 bodova na čelu tabele, dok je Ajax posljednji sa svega pet osvojenih bodova.

Tabela: