Priznali grešku
14

Ajax će platiti 8 miliona eura odštete igraču koji je dobio trajno oštećenje mozga

H. H.
Nouri je doživio srčani zastoj tokom prijateljske utakmice protiv Werdera 2017. godine (Foto: EPA-EFE)
Nouri je doživio srčani zastoj tokom prijateljske utakmice protiv Werdera 2017. godine (Foto: EPA-EFE)
Nizozemski velikan Ajax dogovorio je milonsku odštetu s porodicom bivšeg igrača Abdelhaka Nourija. Kopljanici će platiti 7,85 miliona eura, nakon što je mladi nogometaš pretrpio oštećenje mozga nakon srčanog zastoja.

Nouri je doživio srčani zastoj tokom prijateljske utakmice protiv Werdera iz Bremena 8. jula 2017. godine. Nakon toga, 24-godišnjak je bio u komi i od tada pati od teškog i trajnog oštećenja mozga.

Nourijeva porodica tužila je Ajax jer je utvrđeno da je nogometašu pružena neadekvatna pomoć na samom terenu, a Ajax je sada priznao greške u medicinskom tretmanu na terenu i preuzeo je odgovornost za to kao poslodavac.

"Dobro je što je postignut dogovor pa možemo ovo završiti. Svi znamo da patnja za Abdelhaka i njegove najmilije nije gotova. I dalje je vrlo tužna situacija", rekao je izvršni direktor Ajaxa i bivši golman reprezentacije Nizozemske Edwin van der Sar.

Ajax je nadoknadio troškove Nourijeve medicinske njege od 2017. godine i nastavit će ih pokrivati, a porodica Nouri je nakon nagodbe odustala od postupka pred Arbitražnim odborom nogometnog saveza Nizozemske.