Legende u Engleskoj
34

Aguero, Drogba i Scholes među igračima primljenim u Kuću slavnih Premier lige

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U Kuću slavnih engleske Premier lige primljena su još šestorica nogometaša.

Kuća slavnih Premier lige bogatija je za šest "stanara" tako da ih sada ima ukupno 16. Počast im je ukazana zbog onoga što su tokom nogometnih karijera napravili u elitnom engleskom rangu. Bivši napadač Engleske Alan Shearer i francuska legenda Thierry Henry primljeni su u Kuću slavnih prije 12 mjeseci, a potom su Wayne Rooney i Patrick Vieira dodani u martu. Oni su se pridružili Davidu Beckhamu, Dennisu Bergkampu, Ericu Cantoni, Stevenu Gerrardu, Royu Keanu i Franku Lampardu, a sada im je Komisija za nagrade Premier lige priključila Sergija Aguera, Paula Scholesa, Didiera Drogbui, Iana Wrighta, Petera Schmeichela i Vincenta Kompanyja.

Sergio Aguero (Foto: EPA-EFE)
Sergio Aguero (Foto: EPA-EFE)

Aguero je bivši igrač Manchester Cityja koji je postigao 184 gola u 275 nastupa u periodu između 2011. i 2021. godine. On je prošlog ljeta prešao u Barcelonu, no u decembru je morao završiti karijeru zbog zdravstvenih problema. Ostat će upamćen po golu za pobjedu proti QPR-a u posljednjim sekundama utakmice posljednjeg kola sezone 2011/2012, kojim je pomogao Cityju da osvoji prvu titulu od 1968. godine. Argentinac je kazao da mu je to najvažniji gol u karijeri.

Didier Drogba (Foto: EPA-EFE)
Didier Drogba (Foto: EPA-EFE)

Drogba je postigao 104 gola i 254 premijerligaška nastupa za Chelsea, a titulu je osvojio četiri puta.

Peter Schmeichel (Foto: EPA-EFE)
Peter Schmeichel (Foto: EPA-EFE)

Schmeichel je prvi golman koji je ušao u Kuću slavnih, a bio je ključan za Manchester United u osvajanju trostruke krune 1999. godine. Također, pomogao je Danskoj da osvoji Euro 1992. godine. S Unitedom je četiri puta bio prvak Engleske, a još je u Engleskoj nastupao za Aston Villu i Manchester City.

Paul Scholes (Foto: EPA-EFE)
Paul Scholes (Foto: EPA-EFE)

Scholes je bio sjajan veznjak Uniteda te ima 11 titula prvaka Engleske i dva trofeja Lige prvaka. Za United je igrao između 1993. i 2013. godine.

Ian Wright (Foto: EPA-EFE)
Ian Wright (Foto: EPA-EFE)

Wright je bio dio ekipe Arsenala koja je 1998. godine osvojila dvostruku krunu, a ima dvije titule prvaka Engleske. Postigao je 113 golova u 213 golova u Premiershipu, no nastupao je kratko i za West Ham.

VIncent Kompany (Foto: EPA-EFE)
VIncent Kompany (Foto: EPA-EFE)

Kompany je bio kapiten Manchester Cityja s kojim je bio prvak Engleske četiri puta, dva puta je osvojio FA Cup, četiri puta Football League/EFL Cup i dva puta FA Community Shield.