Troškovi suđenja
77

Agencija za antidoping kontrolu BiH mora isplati CAS-u 50.000 KM nakon žalbe mladog bh. plivača

H. H.
Jovan Lekić (Foto: Facebook)
Jovan Lekić (Foto: Facebook)
Sportski sud u Lozani (CAS) prošle godine je smanjio dvogodišnju suspenziju bh. plivaču Jovanu Lekiću (19) koju mu je izrekla Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine, a sada je stigla i presuda koja se odnosi na troškove postupka suđenja.

Mladi banjalučki plivač je testiran na Evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu 2021. godine, a rezultat je pokazao da je on bio pozitivan na zabranjenu supstancu higenamin.

Higenamin je hemikalija koja se nalazi u nekoliko biljaka, a nalazi se u proizvodima koji se promoviraju kao dodatak prije vježbanja za poboljšanje atletskih performansi, te je od 2017. godine na listi zabranjenih supstanci Svjetske antidopinške agencije.

Iz Agencije za antidpoing kontrolu BiH prvo su rekli da je ovaj slučaj za četverogodišnju suspenziju i da nema potrebe za žalbu.

"Kada smo se žalili i izborili za postupak pred našom Agencijom, onda su nam u vrlo kratkom periodu izrekli presudu gdje je Jovan kažnjen s dvogodišnjom suspenzijom, predstavljajući nam to kao neku 'uslugu' i izlaženje u susret", rekli su tada iz njegovog kluba "22. april iz Banja Luke".

Ipak, nakon žalbe i konačne presude CAS-a, zbog činjenice da je dokazano da je u pitanju nesretan slučaj i nenamjerno uzimanje dopinga, na snazi je ostala minimalna polugodišnja suspenzija.

Lekić je zbog toga propustio Svjetsko i Evropsko prvenstvo koje nikako nije smio i nije trebao propustiti.

CAS je zatim naložio da im Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine mora isplatiti gotovo 50.000 KM na ime troškova postupka suđenja, a Jovanu Lekiću u iznosu od 2.500 KM.

Lekić je uz Lanu Pudar bio jedan od najtalentovanih bh. plivača, ali ova kontroveza znatno je usporila razvoj njegove karijere i ostavila ga je bez sponzora. Njegov klub i roditelji najavili su dodatne tužbe, jer Agencija za antidoping kontrolu nije uvažila argument da je u pitanju nesretan slučaj.