Sepp Blatter
0

Afrika bi mogla dobiti još jedno mjesto na SP-u

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter izjavio je kako će posredovati u korist afričkih država da dobiju još jedno mjesto na Svjetskom prvenstvu.
  • Rado ću posredovati u korist Afrike ili bilo kojeg drugog kontinenta čija reprezentacija napravi dobre rezultate na Svjetskom prvenstvu – rekao je Blatter u Johannesburgu, gdje uživo prati Kup konfederacija.

  • Nije lako afričkim timovima napraviti dobar rezultat jer statistički gledano nemaju jednake šanse za uspjeh kao Evropa i Južna Amerika. Evropa ima 13 reprezentacija na Svjetskom prvenstvu, tako da je teško očekivati da će afričke reprezentacije dominirati u završnim fazama natjecanja. Ali na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoafričkoj Republici afričke ekipe imaju više šansi za dobar rezultat jer igraju kod kuće u njima dobro poznatoj, posebnoj atmosferi. Afričke momčadi su već dokazale da mogu igrati značajnu ulogu sljedeće godine i sada trebamo pričekati i vidjeti što će biti – dodao je predsjednik FIFA-e.

Sljedeće će godine Afrika kao kontinent po prvi put imati šest ekipa u turniru, pet plus Južnoafričku Republiku kao domaćina. Posljednji se put broj afričkih momčadi na završnom turniru SP-a povećao 1998. godine u Francuskoj, tada s četiri na pet timova.