Postigli tri pogotka
29

AEK u Engleskoj šokirao klub kojeg smatraju evropskom senzacijom: Prije utakmice su nam se smijali

K. H.
Matias Almeyda
Matias Almeyda
Trener grčkog AEK-a Matias Almeyda nakon pobjede protiv Brightona u meču Evropske lige rekao je da mu je posebno drago zbog trijumfa u Engleskoj iz razloga što su im se prije utakmice smijali na konstataciju da su došli po pobjedu.

Pobjeda AEK-a protiv odličnog Brightona jedno je od najvećih iznenađenja u mečevima koji su odigrani sinoć, a konačan rezultat na kraju je glasio 3:2 za Grke.

Poveli su preko Sidibea golom u 11. minuti, a no Brighton je pogotkom Joao Pedra iz penala izjednačio nakon pola sata igre. Gaćinović je u 40. pogodio za novo vodstvo grčkog prvaka, no Joao Pedro je novim penalom izjednačio rezultat u 67. minuti. Sva tri boda i senzacionalnu pobjedu AEK-u donio je Ponce u 84. minuti. Iako su Englezi bili veliki favoriti kao jedna od najatraktivnijih ekipa u Evropi, čini se da ovaj duel nisu shvatili maksimalno ozbiljno i na kraju su doživjeli poraz.

"Ovu ekipu karakteriše borbenost. Prošle sezone smo osvojili duplu krunu i igramo timski. Ono što smo tražili je da nas poštuju u Evropi. Prije utakmice su na našoj konferenciji za medije bila dva novinara. Kad sam rekao da smo došli pobijediti, jedan se nasmijao. Sada ga ovdje nema. Očito ne volimo da nas se podcjenjuje", rekao je AEK-ov trener Matias Almeyda nakon utakmice.

AEK je, podsjetimo, u kvalifikacijama za Ligu prvaka bio bolji od zagrebačkog Dinama, no u sljedećoj fazi ispao je od belgijskog prvaka Antwerpa.

Grci su ovom pobjedom na najbolji mogući način najavili borbu za prolazak grupe u kojoj su još Ajax i Marseille. Njihov duel u Amsterdamu završen je rezultatom 3:3.