Trofejni trener
317

Adžem: Veliki broj šampionskih juniora ubrzo će potpisati ugovor s prvim Željinim timom

Piše: N. Kustura
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Juniori Fudbalskog kluba Željezničar vratili su titulu šampiona BiH u Sarajevo nakon što su dva kola prije kraja sezone osigurali prvo mjesto, te će naredne sezone ponovo zaigrati u juniorskoj Ligi prvaka.

Novi uspjeh omladinskog pogona tima s Grbavice garancija su da će i u budućnosti Plavi nastaviti s promocijom talentovanih igrača koji će, kao i njihovi predstavnici, nositi dres reprezentacije BiH.

O osvojenoj tituli, prvom timu Plavih, omladinskim reprezentativnim selekcijama i drugim temama razgovarali smo s trofejnim trenerom juniora FK Željezničar Admirom Adžemom, koji je generalno zadovoljan napretkom bh. nogometa.

"Odigrali smo 33 kola i pretrpili samo dva poraza. Napravili smo seriju od čak 30 utakmica na kojima smo osvojili barem jedan bod. To je stvarno veliki uspjeh jer se radi u omladincima, a ko radi s njima, zna da se kod njih dešavaju oscilacije. Već osam, devet godina radim u omladinskom pogonu i trenirao sam vrhunske igrače, kao što su Zolotić, Hajradinović, Hodžić, Gojak, Bajić, Hadžiahmetović... To su sve klasni igrači, ali nismo nikad imali ovakvu homogenu ekipu s velikim brojem kvalitetnih igrača u jednoj generaciji. Upravo je to razlog što će veliki broj njih ubrzo potpisati ugovore s prvim timom. Poslali smo prijedloge sportskom segmentu kluba te odgovorno tvrdim da tu ima nekoliko igrača koji već sada mogu konkurisati za prvi tim. Odnio sam njihove karakteristike i moju procjenu ko može odmah igrati u prvom timu, a kome treba još vremena", rekao je Adžem za portal Klix.ba.

Krupa je rijedak primjer

U omladinskoj juniorskoj ligi minule sezone igralo je 12 klubova, što je za četiri kluba manje nego prijašnjih godina.

"Promjena sistema u juniorskoj ligi nama nije donijelo ništa specijalno. I prije ove lige imali smo šest, sedam klubova koji rade dobro u omladinskim klubovima, a to su Željezničar, Sarajevo, Čelik, Sloboda, Zrinjski, Široki Brijeg i Radnik. Pomenute ekipe ozbiljno rade i bore se za sami vrh. Nama je drago da u kontinuitetu pravimo dobre rezultate jer ako smo u zadnje četiri godine osvojili tri puta titulu prvaka. To je znak da se dobro radi. Ne samo u juniorskoj kategoriji, već u cijelom omladinskom pogonu. Naravno, najveći je fokus na juniorima jer se tu bruse igrači za prvi tim, a i druga važna satisfakcija je juniorska Liga prvaka, koja pruža afirmaciju za mlađe igrače", ističe Adžem.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Iako su juniori Željezničara dominantni u omladinskim ligama, mali broj njih je posljednjih sezona dobijao šansu u prvom timu.

"Izostanak mladih igrača u prvom timu je problem Želje, ali i svih drugih klubova u Premijer ligi. Rijetki su izuzeci timovi kao recimo Krupa, koja je dala prednost mlađim igrača i sada ubire plodove od toga. Mnogi klubovi se boje dati šansu mlađim igračima, što mi je apsurdno, jer je ova liga idealna za promociju mladih igrača. To je jedini put za opstanak naših klubova. Zadnjih četiri, pet godina se to najbolje osjetilo na Željinom primjeru, ako uzmemo u obzir obeštećenja za igrače koje smo već ranije nabrojali. To je dokazano ispravan recept", jasan je trener Željinih juniora.

Loš koeficijent

I ove godine Plavi će vjerovatno igrati u juniorskoj Ligi prvaka, a problem može predstavljati loš koeficijent naše države.

"Svake godine je upitno hoće li naš klub učestvovati u Ligi prvaka zato što naš nogomet ima loš koeficijent i nalazi se ispod crte. Do sada su se poklapali rezultati jer zavisimo od drugih. Naime, seniori koji igraju u grupnoj fazi seniorske Lige prvaka 'vuku' svoje omladince u juniorsko takmičenje i tako oslobađaju mjesto za slabije plasirane države. Nadam se da će tako biti i ove godine, te da ćemo igrati u Ligi prvaka", optimista je Adžem.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Nekadašnji trener prvog tima Plavih stažiranje za dobijanje licence okončao je u Konyasporu, koji je nedavno osvojio prvi trofej u historiji savladavši u finalu Kupa Turske ekipu Basaksehira.

"Imao sam sreću da sam boravio u Konyasporu i u razgovoru s njihovim trenerom Aykutom Kocamanom shvatio sam kakav im je plan i cilj. Vidio sam čovjeka kako ima viziju i kako je povremeno uvodio naše igrače u igru. Postepeno ih je dozirao i ubacivao, da je to jednostavno poezija, pa su mu sada upravo naši igrači glavni u ekipi. Bio im je potpora i sada veliki evropski klubovi kucaju na njihova vrata i pitaju za cijenu", rekao je Adžem.

Posljednjih godina reprezentativni omladinski nogomet je na dobrom putu, a u prilog tome ide i sudjelovanje naše kadetske reprezentacije na dva uzastopna Evropska prvenstva.

Očit napredak

"Stanje ide nabolje. Selektor kadeta Sakib Malkočević pravi super rezultate. Dva puta se plasirao na Euro i to je rezultat za svaku pohvalu. Ipak, mi smo mala zemlja i nemamo uslove kao ostali. I juniori su dobri bili ove godine, ali nisu imali sreće. Uprkos tome, stalno su tu u elitnom krugu i napredak je očit. Naravno, moramo iskoristi i armiju naših mladića što žive izvan BiH, proširiti skauting i privoljeti neke dobre igrače da zaigraju za nas", rekao je Adžem, koji se dotakao i finala Lige prvaka te utakmice naše reprezentacije protiv Grčke.

"U finalu Lige prvaka igraju dvije najbolje ekipe i sigurno ćemo uživati. Favorit je po mem mišljenju Juventus, koji nema slabog mjesta u ekipi niti u defanzivi, ni u ofanzivi. Real se nekad zaigra pa igra previše ofanzivno i to se osjeti u odbrani. To bi im mogao biti problem u finalu. Očekujem da će naša reprezentacija pobijediti Grčku. Imamo dobru ekipu i raspoložene igrače koji su u formi i to moramo iskoristiti", poručio je Adžem za kraj.