Nogomet
8

Adrian Mutu završio karijeru, postao generalni menadžer Dinama iz Bukurešta

Klix.ba
Rumunski nogometaš Adrian Mutu završio je nogometnu karijeru te će se fokusirati na trenerski posao nakon što je imenovan novim generalnim menadžerom Dinama iz Bukurešta.

Tridesetsedmogodišnji Mutu je tokom karijere nastupao za Arges Pitesti, Dinamo Bukurešt, Inter, Veronu, Parmu, Chelsea, Juventus, Fiorentinu, Cesenu, Ajaccio, Petrolul Ploiesti, Pune City i ASA Targu Mures, a nosio je i dres reprezentacije Rumunije.

On je odlučio završiti nogometnu karijeru, a potom se vratio u Rumuniju te počeo raditi za Dinamo iz Bukurešta, klub za koji je odigrao 33 utakmice i postigao 22 gola.

"Zadovoljan sam što je Adrian Mutu s nama, vjerujemo da će njegovo iskustvo u međunarodnom nogometu donijeti bolje rezultate u domaćem prvenstvu i u Evropi", izjavio je vlasnik Dinama Ionut Negoita.

Mutu je u karijeri odigrao 522 zvanične utakmice u kojima je postigao 199 golova. Za reprezentaciju Rumunije je u 77 nastupa postigao 35 golova. On se zahvalio na prilici da vodi Dinamo.

"Čast mi je što sam dobio priliku postati generalni menadžer Dinama. Ovo je veliki izazov za mene, nadam se da ću opravdati povjerenje rezultatima koje žele svi navijači Dinama. Nogometnu karijeru sam završio, krenuo sam u školu za trenere, a sredinom novembra ću dobiti B licencu, dok za A licencu moram biti asistent u nekom od rumunskih klubova. Kada sam ušao u svlačionicu, od igrača sam tražio ozbiljnost, disciplinu i tačnost", rekao je Mutu.

Mutu je bio sjajan napadač, ali u karijeri ima nekoliko mrlja među kojima je i raskid ugovora s Chelseajem nakon što je dokazano da je koristio kokain.