Optuženi za nacizam
105

Adidas zabranio nogometašima Njemačke korištenje broja 44, za sve je kriv font

N. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Odnos Nogometnog saveza Njemačke i Adidasa ponovo puni naslovnice u njemačkim medjima, pošto je renomirani brend odlučio da će eliminisati broj 44 iz ponude brojeva koje nogometaši biraju za svoj dres.
Nedavno je DFB najavio raskid saradnje s Adidasom koji će stupiti na snagu 2027. godine, od kada će selekcije njemačke reprezentacije oblačiti Nike, a sada se u njemačkoj javnosti mnogo prašine diglo zbog broja na dresu.

Radi se o broju 44, koji u odabranom fontu Adidasa isuviše podsjeća na simbol "SS", a zbog toga je nogometašima Elfa Adidas zabranio da ovaj broj izaberu za svoj dres.

Naravno, simbol "SS" se povezuje sa organizacijom Schutzstaffel, jednom od glavnih nacističkih organizacija dok je na čelu Njemačke bio Adolf Hitler.

"Blokirat ćemo broj 44 što je prije moguće. Ljudi iz oko 100 zemalja rade u Adidasu, naša tvrtka se zalaže za promovisanje različitosti i uključenosti i, kao kompanija, aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje", rekao je Oliver Brüggen, jedan od glasnogovornika Adidasa.

Uz to je odbacio optužbe da je Adidas ciljano izabrao sporni font kako bi dvije četvorke jedna pored druge podsjetile na zabranjeni simbol.

"Svaki pokušaj promovisanja ekskluzivnih stajališta nije dio naših vrijednosti kao brenda i odlučno odbijamo svaku sugestiju da je to bila naša namjera. Naša kompanija zalaže se za promicanje različitosti", dodao je Brüggen.

Podsjećamo, nedavno je DFB potvrdio da će nakon 77 godina biti prekinuta saradnja sa Adidasom, koja traje od 1950. godine.