Engleska
0

Adebayor izbjegao novu kaznu

Totalsport
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Engleski nogometni savez (FA) neće kazniti togoanskog napadača Manchester Cityja Emmanuela Adebayora zbog proslave vlastitog gola pred navijačima suparničke momčadi.

Riječ je o utakmici 5. kola Premier lige igrane 12. septembra u kojoj je Manchester City kao domaćin pobijedio Arsenal 4-2, a Adebayor je tokom dvoboja protiv svog bivšeg kluba izazvao dvije incidentne situacije.

Prva je bila namjerno gaženje holandskog napadača Arsenala Robina van Persieja kopačkom, radi čega je naknadno kažnjen s tri utakmice suspenzije, a druga je bila proslava gola pred Arsenalovim navijačima nakon nekih 100 metara sprinta preko cijele dužine terena na suprotni kraj stadiona. Za to će tek u blagajnu FA-a uplatiti 27.000 eura.

“U donošenju ovakve odluke uzeto je u obzir Adebayorovo priznanje optužbe, njegovo javno izvinjenje, kao i ekstremno provokativna priroda uvreda koje je primio od strane navijača. Ipak, Disciplinska komisija upozorava igrače da se moraju ponašati na priličan način i takve proslave gola neprihvatljive su zbog potencijalnog uzrokovanja javnih nereda. Stoga je odluka o dodatne dvije utakmice za Adebayora suspendirana do 10. novembra i bit će aktivirana tek u slučaju igračevog sličnog kršenja pravila” stoji u priopćenju FA-a.

Budući je Adebayor već odradio kaznu od tri utakmice suspenzije zbog gaženja Van Persieja, pravo nastupa imat će već u sljedećoj Cityjevoj prvenstvenoj utakmici koja je na rasporedu u ponedjeljak, 5. oktobra, na gostovanju kod Aston Ville u sklopu 8. kola Premiershipa.