Nogomet
0

ACIPS protiv nasilja tokom utakmice Hrvatska - Turska

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Asocijacija Alumni Centra za interdisciplinarne postdiplomske studije (ACIPS) zatražila je od nadležnih državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti u BiH da poduzmu mjere i pripreme policijske organe u cilju sprečavanja nasilja i izgreda prije, tokom ili nakon utakmice Turska - Hrvatska u petak u okviru Evropskog nogometnog prvenstva.

"Sportski događaji, pobjede ili porazi, prilika su za izljeve najprimitivnijeg šovinizma, uništavanje materijalnih dobara i fizičko obračunavanje s onim "drugim". To je, nažalost, više puta viđen scenario u mnogim dijelovima BiH. U mnogim slučajevima oštećeni su vjerski objekti, materijalna dobra građana, ali su i povrijeđeni ljudi. Policija i vlasti su svaki put mlako i neadekvatno regirali i time doprinosili takvom stanju", saopćeno je iz ACIPS-a.

Asocijacija je danas od nadležnih organa zatražila da do petka poduzmu sve mjere u svrhu smirivanja i kontrole moguće eskalacije nacionalizma i huliganstva te da zaštite građane i njihovu imovinu od vandalizma.

"Ako ne poduzmu potrebne mjere i ako se dese bilo kakvi incidenti zahtijevat ćemo da odgovorni podnesu hitne ostavke zbog neizvršavanja svojih dužnosti, te ćemo insistirati da odgovaraju pred zakonom za sve eventualne posljedice koje bi nastale zbog neadekvatnog izvršavanja obaveza prema građanima koji ih plaćaju", upozorava u saopćenju ACIPS.