Vlasnik Chelseaja
15

Abramovičeva viza za Veliku Britaniju istekla, kasni produženje

Klix.ba
Roman Abramovič (Foto: EPA-EFE)
Roman Abramovič (Foto: EPA-EFE)
Britanska viza ruskog milijardera i vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča je istekla, a na njeno produženje čeka duže nego što je uobičajeno, javlja BBC.

Abramovič nije bio na subotnjoj utakmici finala FA Cupa na Wembleyju kada je Chelsea pobijedio Manchester United 1:0 i osvojio trofej. Izvor blizak 51-godišnjem Rusu je otkrio da proces produženja njegove vize traje duže nego inače, a prošla je navodno istekla prije tri sedmice.

"Ne komentarišemo individualne slučajeve", izjavio je britanski ministar sigurnosti Ben Wallace kada su ga novinari pitali za Abramovičev slučaj.

Predstavnici ruskog milijardera su također odbili komentarisati lične stvari za medije.

Kašnjenje produženja vize je posljedica povećanih diplomatskih tenzija između Londona i Moskve nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Salisburyju.

Mediji pišu da Abramovič navodno može voditi svoje poslove u Rusiji bez značajnog miješanja Kremlja, što znači da je relativno blizak s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Abramovič se obogatio devedesetih trgujući naftom i gasom, a vlasnik Chelseaja je postao 2003. godine. On je 13. najbogatiji čovjek u Velikoj Britaniji, a bogatstvo mu se procjenjuje na 9,3 milijarde funti. Posjeduje imanje u ulici Kensington Palace Gardens, najskupljoj ulici u Londonu.

Roman je također bio guverner regije Chukotka u Rusiji. Radovno boravi u Velikoj Britaniji otkako je kupio Chelsea te dolazi na domaće utakmice. Njegov privatni avion Boeing 767 je napustio Veliku Britaniju 1. aprila, a od tada je letio u Moskvu, New York, Monaco i Švicarsku. Čini se da se Abramovič nije vraćao u Veliku Britaniju.