Za njih igrao i Zmaj
37

Abramovič potajno finansirao evropski klub, zbog toga su sada izbačeni iz lige

N. M.
Abramoviču je prije dvije godine naređeno da proda Chelsea (Foto: EPA-EFE)
Abramoviču je prije dvije godine naređeno da proda Chelsea (Foto: EPA-EFE)
Nizozemski mediji objavili su da je poznati tamošnji klub Vitesse izbačen iz Eredivisie, elitnog ranga nizozemskog nogometa, pošto mu je oduzeto čak 18 bodova.

Nogometni savez Nizozemske je saopćio da je razlog oduzimanja bodova taj što Vitesse nije uspio da ispuni zahtjeve za svoju finansijsku licencu.

Kako naknadno piše britanski The Guardian, tačan razlog ovakve kazne za Vitesse je to što je otkriveno da je ovaj klub potajno finansirao ruski oligarh Roman Abramovič sa više od 100 miliona eura.

Poznato je da je Vitesse imao veoma uspješnu i intenzivnu saradnju s Chelseajem, dok je Abramovič bio i na čelu londonskog tima, a Rus je Plavce morao prodati kada su ga na to prisilile vlasti u Velikoj Britaniji. Sve zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Vitesse se ove sezone svakako borio za opstanak i bio je posljednji sa samo 17 bodova, a s oduzetih 18 je njegov učinak postao negativan (-1).

Tako ga je Savez doslovno izbacio iz lige, a elitni rang će Vitesse napustiti nakon što je njegov član bio 35 godina bez prekida.

Interesantno je da je ove sezone dres Vitessea nosio i reprezentativac BiH Said Hamulić, ali je njegovu posudbu brzo prekinuo Toulouse, koji ga je potom proslijedio u moskovsku Lokomotivu.

Vitesse je u saopćenju rekao da se neće žaliti na kaznu koju je odredila Komisija za licenciranje u NS Nizozemske.