Platio 340 miliona funti
0

Abramovič "izbrisao" Chelseajev dug

Totalsport
Nogometni klub Chelsea od srijede više nema duga i posluje "u zelenom", objavili su iz kluba sa Stamford Bridgea.

Za ulazak u pozitivu zaslužan je ruski vlasnik kluba Roman Abramovič koji je vrlo jednostavno "izbrisao" dosadašnji dug kluba, koji se nagomilao do čitavih 340 miliona funti, i to drugom i posljednjom dokapitalizacijom klupskih dionica na tržištu kapitala.

Osim što je pri preuzimanju kluba isplatio tadašnjeg vlasnika Kena Batesa, Abramovič je od 2003. godine, kada je i preuzeo klub, do današnjih dana ubrizgao u njega više od 700 miliona funti, i to u vidu beskamatnih pozajmica. Veći dio tog duga izbrisao je dokapitalizacijom u januaru ove godine, a preostali proteklih dana, objavili su iz FC Chelseaja.

Unutar saniranog duga nalazi se i manjak u blagajni vezan za posljednju poreznu godinu, koji iznosi 44.4 milijuna funti. Njime su u klubu ipak zadovoljni obzirom da su deficit iz prethodnoga obračunskog razdoblja (65.7 milijuna funti) smanjili za trećinu.

Prijavili su također iz Chelseaja poreznim vlastima pad prihoda sa 213.1 milijun na 206.4 milijuna funti gledajući dva posljednja obračunska razdoblja.

"Finansijski rezultati kluba pokazuju da je nakon inicijalne konverzije polovine duga kompanija u vlasništvu Romana Abramoviča dokapitalizirala preostali dio duga od vlastitoga beskamatno posuđenog novca, što je klub očistilo od svih dugova. Ta činjenica pridonijet će našoj stabilnosti na duge staze", izjavio je izvršni predsjednik kluba Bruce Buck, dodavši da će Chelsea nastaviti štedjeti u budućnosti kontrolom troškova, među kojima su i oni koji otpadaju na igračka pojačanja i ugovore postojećih zvijezda.

Da će to biti teško, potvrđuje podatak također podastrt u poreznoj kartici: samo na odštete posljednjim trima otpuštenim trenerima (Jose Mourinho, Avram Grant i Luiz Felipe Scolari) Chelsea je potrošio 23.1 milion funti. Od toga je na Brazilca otpalo čak 12.6 miliona funti.

Dovođenje poslovnog računa "na nulu" dugotrajna je želja Chelseajeva vodstva. Spominjao ju je još prije nekoliko godina prijašnji izvršni direktor Peter Kenyon, nagovještavajući sam dolazak na pozitivnu nulu baš u 2010. godini.

Dodatni razlog za Abramovičevu akciju jesu i nova pravila Evropske nogometne federacije (UEFA), koja planira isključivati iz europskih klupskih natjecanja (Liga prvaka i Europa liga) sve one klubove koji neće poslovati s dobitkom ili, u najgorem slučaju, nulom.