Nogomet
52

Abdulah Ibraković za Klix.ba: Zadržat ćemo 70 posto igračkog kadra

Piše: Edin Isanović
Abdulah Ibraković (Foto: Klix.ba)
Abdulah Ibraković (Foto: Klix.ba)
Abdulah Ibraković, sportski direktor FK Sarajevo, govorio je za Klix.ba o protekloj sezoni u kojoj je Bordo tim nakon sedam godina stigao do trofeja, planovima za budućnost, pojačanjima i nogometnoj Akademiji.

U uvodu je napomenuo kako je protekla sezona bila teška i čudna.

"Kada pomislim na proteklu sezonu, emocije su pomiješane. Ipak, osvojili smo Kup BiH, zvaršili na trećem mjestu u prvenstvu i osigurali izlazak u Evropu. No, ostaje žal što nismo osvojili naslov prvaka. U nekoliko navrata imali smo meč loptu, ali je nismo iskoristili“, kazao je Ibraković.

Sportski direktor koševskog tima smatra da je još uvijek rano govoriti o očekivanjima od evropskih utakmica.

Bordo tima korača u željenom pravcu

"Pokušavamo da radimo sistemski. Naše ambicije su uvijek visoke, ali za ostvarenje istih treba mnogo rada, truda i odricanja. Ako uspijemo podići igru na viši nivo, ako budemo imali malo sreće u žrijebu i u kvalifikacijama, može se nešto napraviti“, dodao je naš sagovornik.

Na najveći bh. stadion stigla su već četiri nova nogometaša - Duljević, Mitreski, Kostić i Okić. Ibraković podvlači da je, osim dovođenja kvalitetnih pojačanja, važno zadržati aktuelni igrački kadar.

"Najveća stvar je što ćemo zadržati 70 posto i više tima na okupu. Pokazalo se da imamo nogometaše koji posjeduju kvalitet i da su spremni za izazove. Generalni stav je da trebamo unaprijediti i ubrzati igru. Učinit ćemo sve da naš prvi strateg Dženan Uščuplić ima kvalitetan izbor igrača za bilo koju strategiju i taktiku. Da li će biti još pojačanja, ostaje da vidimo.

Složio se sa konstatacijom da Bordo tim polako korača u željenom pravcu.

Vincent Tan prepoznao projekt

"Mnogo toga je učinjeno, ali u svakodnevnoj misiji direktor Dino Selimović sa adminstracijom daje sve od sebe kako bi pokušali da ostvarimo viziju koju su započeli predsjednik Edis Kusturica i grupa zaljubljenika i fanatika FK Sarajevo. Nadam se i čvrsto vjerujem da smo na pravom putu. Napokon je razbijen stereotip i započeli smo novi pravac kojeg već dugo poznaje Evropa. Izuzetno je važno da je Vincent Tan prepoznao projekat, stao iza njega kao čovjek koji zna put do uspjeha“, kazao je Ibraković.

Kada smo ga pitali da li su prošla vremena kada su u bordo svlačionicu stizali igrači sa namjerom da se što prije prodaju, odgovorio je.

“Ne bih o tome. Ne želim gledati unatrag, to je gubljenje vremena. Sada u klubu postoji strategija koja se bazira na budućnosti”.

Na kraju je govorio o nogometnoj Akademiji FK Sarajevo.

“Prolazi se kroz težak početnički period, ali šef akademije Almir Hurtić i ostali treneri ulažu velike napore da se uspostavi kvalitetan program. U omladinskom pogonu je nešto lošija situacija. Već je Upravni odbor zakazao tematsku sjednicu na kojoj će se razmatrati o novom konceptu“, zaključio je Ibraković.