Dolina ćupova
800

A onda Željin stadion gledam: Grbavica je bila simbol otpora Sarajeva

Piše: Edin Isanović
Foto:FENA
Foto:FENA
Pola sata prije utakmice Željezničar – Sloboda koja se igra danas u 19 sati na Grbavici bit će upriličeno svečano otvaranje istočne tribine. Radovi na izgradnji trajali su oko tri i po mjeseca i danas će Dolina ćupova biti u novom ruhu.

Podsjetimo, polovinom decembra 2016. godine upriličena je ceremonija polaganja kamena temeljca, nakon čega je i zvanično počela izgradnja istočne tribine, koja će primati 4.266 gledatelja.

Radi se o najvećem infrastrukturnom projektu Plavih u posljednjih 30-tak godina. Kamen temeljac tada je položio legendarni nogometaš Željezničara i bivši selektor reprezentacije BiH Mišo Smajlović. Polaganju su prisustvovali članovi Upravnog odbora FK Željezničar, Nadzornog odbora, predstavnici navijača i novinari.

Nakon intenzivnih radova danas će gledatelji uživati u novom ambijentu Doline ćupova.

Željo je svoje prve utakmice igrao na Egzerciru

Pokušat ćemo hronološkki prikazati gdje su sve Plavi igrali utakmice u svojoj historiji. Željezničar je nakon osnivanja 1921. trenirao i igrao na poljani koja se nalazila na Čengić Vili, takozvani Egzercir. To je bilo vojno igralište izgrađeno za vrijeme Austro-Ugarske.

Nogometaši su u ovaj dio grada dolazili pješice jer u to vrijeme nije bilo nikakvog saobraćaja. Egzercir je zabilježen kao prvo igralište Željezničara, premda na njemu klub nije odigrao niti jednu zvaničnu utakmicu. Kasnije su Plavi počeli izgradnju vlastitog igrališta na Pofalićima, tačnije na željezničkom placu iza Glavne željezničke radionice.

To se desilo 1932. godine. Međutim, na ovom terenu zadržali su se samo šest godina. Do 1941. godine trenirali su na igralištima ostalih sarajevskih klubova. Plaćali su veliku zakupninu, od svojih skromnih prihoda. Poslije okončanja Drugog svjetskog rata nastupali su na igralištu Šesti april na Marijin Dvoru.

Grbavica otvorena 1953. godine

Nakon uklanjanja i ovoga terena počela je izgradnja novog stadiona. Naime, na južnoj strani Sarajeva, u kraju zvanom Grbavica, ispod brda kojim je prolazila uskotračna pruga 1949. godine, članovi Radničkog sportskog društva Željezničar dobrovoljnim radom počeli su izgradnju novog stadiona.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Pojedince je ova akcija podsjećala na onu iz 1932. kada je građeno igralište na Pofalićima. Svoje kapije Grbavica je otvorila 13. septembra 1953. godine, kada je u okviru Druge lige zapad Željo savladao Šibenik rezultatom 4:1. U to vrijeme postojala je zapadna (prenesena sa igrališta Šesti april), istočna i južna tribina. Navijačima kluba posebno su ostali upečatljivi momenti kada bi naišao ćiro i kada bi se oglašavao sirenom u znak pozdrava i želje za uspjehom.

Rekonstrukcija stadiona 15 godina poslije

Također, nova rekonstrukcija stadiona počela je 1968. pa je Željezničar svoje utakmice igrao na Koševu. Na najvećem bh. stadionu došao je i do prve titule u sezoni 1971/72. Grbavica je ponovo otvorena 25. aprila 1976. godine. Na ovom su se stadionu igrale i evropske utakmice, a pamti se meč polufinala Kupa UEFA, u kojem je Željezničar pobijedio Videoton rezultatom 2:1, ali je zbog poraza u prvom susretu 3:1 propustio da se nađe u finalu.

Bilo je to u sezoni 1984/1985., a utakmicu je posmatralo čak 27.000 gledatelja jer je tada bilo dozvoljeno da gledatelji stoje na utakmicama.

Oštećenja tokom rata

Tokom posljednjeg rata u BiH stadion je pretrpio velika oštećenja, pojedini dijelovi su bili minirani, a drvena zapadna tribina zapaljena 2. maja 1992. godine. Ipak, Grbavica je bila i ostala simbol otopra Sarajeva.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Dolina Ćupova je postala prva borbena linija, a zapadna tribina, prenesena sa stadiona 6. april sa Marijin Dvora prilikom same izgradnje stadiona, zapaljena je, dok je dio stadiona miniran.

Sa tribinom zajedno je izgorjelo i nestalo 316 pehara, od čega su 42 pripadala fudbalerima, a razliku u broju osvojili su ostali klubovi iz Sportskog društva Željezničar, koje je tada brojalo 14 klubova. Ipak, neki pehari koji su bili u prostorijama kluba na Marijin Dvoru su sačuvani i danas krase vitrine Plavog salona.

Historijski trenutak

Dakako, stadion je prije rata imao kapacitet od 20.000 mjesta, a na zapadnoj tribini je bilo postavljeno 500 stolica. Nekoliko godina nakon rata, tačnije 2004. godine, uslijedilo je renoviranje stadiona. Grbavica je dobila svlačionice i klupske prostorije, a sjeverna i zapadna tribina stolice.

Istočna tribina bila je zatvorena sve do danas zbog toga što ne ispunjava kriterije UEFA-e. Željezničar je prvu utakmicu na stadionu Grbavica nakon završetka rata u BiH odigrao 2. maja 1996. godine protiv ljutog rivala FK Sarajevo, a rezultat je bio 1:1. Reflektori su nakon 4. septembra 1991. godine i utakmice s Veležom prvi put upaljeni na stadionu Grbavica 22. aprila 2009. godine, kada su Plavi pobijedili Zrinjski rezultatom 1:0.

Danas je novi historijski trenutak za Željezničar kojeg nova Uprava kluba vodi stazama uspjeha.