Džeko, Kolarov, Modrić, Vučinić...
3

84 fudbalera iz bivše Jugoslavije u najjačim ligama Evrope

Anadolija
Edin Džeko, Luka Modrić, Nemanja Vidić, Mirko Vučinić, Goran Pandev, Samir Handanović i desetine drugih fudbalskih asova iz zemalja bivše Jugoslavije, koji osvajaju srca evropskih zaljubljenika u fudbal, dokaz su da je balkanska škola fudbala jedan od najjačih ovdašnjih brendova.

U najjačim fudbalskim ligama Evrope, takozvanim ligama petice, u koje se ubrajaju španska La Liga, engleska Premier liga, talijanska Serie A, njemačka Bundesliga i francuska Ligue 1, nastupa 84 fudbalera iz država zapadnog Balkana.

U najkvalitetnoj ligi u Evropi , španskoj La Ligi, nastupa osam fudbalera iz ove regije. Bosanskohercegovački stoper Emir Spahić iz Seville jedini je igrač koji predstavlja svoju državu u španskoj ligi, kao i Crnogorac Andrija Delibašić, koji nosi dres madridskog Rayo Vallecana. Tri igrača iz Hrvatske, na čelu sa Lukom Modrićem, fudbalerom Real Madrida, nastupaju u La Ligi. Pored Modrića, u Španiji igraju Ivan Rakitić i Mate Bilić. Srbija takođe ima tri igrača u La Ligi - Andriju Kaluđerovića, Ivana Obradovića i Stefana Babovića.

Osim Edina Džeke, koji nastupa za Manchester City, i Nemanje Vidića, koji već šest godina nosi dres Manchester Uniteda, u engleskoj Premijer ligi nastupa ukupno deset igrača iz država bivše Jugoslavije. Tu su srbijanski fudbaleri Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov i Matija Nastasić, hrvatski napadači Nikica Jelavić i Mladen Petrić. Uz Džeku, u Premijer ligi nastupa još jedan reprezentativac BiH, Asmir Begović koji brani za Stoke City. Osim njih, tu je i makedonski fudbaler Goran Popov.

U talijanskoj Seriji A nastupa ukupno 31 fudbaler iz država bivše Jugoslavije. Italija je ujedno i najveća kolonija fudbalera iz regije zapadnog Balkana. Osim Samira Handanovića koji brani za Inter, još sedam igrača iz Slovenije nastupa u talijanskoj ligi - Rene Krhin, Valter Birsa, Bojan Jokić, Bostjan Cesar, Viol Belec, Jasmin Kurtić i Josip Iličić.

12 fudbalera iz Srbije igra u Serie A, a među njima je i legenda te zemlje Dejan Stanković. Ostali srbijanski igrači u Italiji su Uroš Čošić, Boško Janković, Milan Milanović, Željko Brkić, Dušan Basta, Nenad Krstičić, Uroš Radaković, Ivan Radovanović, Vlada Avramov i Nenad Tomović. Iz Bosne i Hercegovine dva fudbalera igraju u Serie A, a to su Senad Lulić koji nosi dres rimskog Lazia i Miralem Pjanić koji nastupa za Romu. Takođe i iz Makedonije dva fudbalera igraju u ovoj ligi, a to su makedonska legenda Goran Pandev i Dejan Stojanović. Iz najmanje države regije, Crne Gore, četiri fudbalera nastupaju u Italiji i to Mirko Vučinić, koji nosi crno-bijeli dres Juventusa, a pored njega tu su Stevan Jovetić , Stefan Savić i Marko Bokić. Tri fudbalera iz Hrvatske igraju i Serie A - Marko Livaja, Ante Vukušić i Igor Budan.

Jedna od najkvalitetnijih liga u Evropi je njemačka Bundesliga u kojoj nastupa ukupno 27 fudbalera iz bivše Jugoslavije. Hrvatski fudbaler Mario Mandžukić, koji je iz Wolfsburga prešao u Bayern Munchen na početku ove sezone, jedan je od najuspješnih igrača Bundeslige. Osim Mandžukića, Hrvatska ima još devet igrača u Bundesligi, a to su Ivan Paurović, Ivan Perišić, Ivan Santini, Ivo Iličević, Milan Badelj, Ivan Klasnić, Hrvoje Ćale, Srđan Lakić i Ivica Olić. U Bundesligi nastupaju tri fudbalera iz Makedonije - Oka Niolov, Feran Hasani i Nikol Čenoveski, tri fudbalera iz Bosne i Hercegovine - Mensur Mujdža, Sejad Salihović i Vedad Ibišević. Tu je i devet srbijanskih fudbalera, i to Neven Subotić, Gojko Kačar, Slobodan Rajković, Filip Malbašić, Zdravko Kuzmanović, Slobodan Medojević, Aleksandar Ignjovski, Aleksandar Stevanović i Predrag Stevanović.

U francuskoj Ligeu 1 nastupa devet igrača sa zapadnog Balkana. Iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske dolazi po jedan igrač, dok iz Srbije igra pet fudbalera - Branko Lazarević, Milan Bisevac, Nemanja Pejčinović, Ganija Aleksić i Pavle Ninkov.

U Ligi evropskih prvaka nastupa 51 fudbaler iz država bivše Jugoslavije

U evropskoj Ligi prvaka, najkvalitetnijem fudbalskom takmičenju na svijetu, nastupa 51 fudbaler iz država bivše Jugoslavije. U 19 od 32 ekipe iz ove lige, nastupa bar po jedan fudbaler sa zapadnog Balkana. Tu su 33 igrača iz Hrvatske, 14 igrača iz Srbije, tri iz Crne Gore i jedan iz BiH. Iz Slovenije i Makedonije u Ligi prvaka nema nijednog igrača.

Sušić: Nekada su klubovi bili ograničeni na dva ili tri strana igrača

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, najbolji strani fudbaler francuske lige svih vremena Safet Sušić, podsjetio je u izjavi za agenciju Anadolija, kako su se uslovi u svijetu fudbala znatno promijenili od njegovih igračkih dana.

"Prije se nije moglo rano ići u inostranstvo. Igrači su za odlazak vani trebali napuniti 28 godina“, rekao je Sušić, te pojasnio kako je ranije klubovima bilo dozvoljeno angažovanje dva ili tri strana igrača, dok je danas taj broj uglavnom neograničen.

Danas igrači dobiju dozvolu za odlazak čim se pojavi zainteresovan klub u inostranstvu, tako da je to, po riječima Sušića, uz nezaobilazan faktor kvaliteta, razlog angažmana velikog broja igrača sa prostora zapadnog Balkana u klubovima liga petice.