Albanski tajkun
0

"700 miliona eura za Milan? Nema problema!"

Totalsport
Albanski naftni tajkun Rezart Taci potvrđuje da je spreman uložiti 700 miliona eura za kupovinu vlasništva nad talijanskim nogometnim divom AC Milanom.

Aktuelni vlasnik i predsjednik Milana Silvio Berlusconi u nekoliko je navrata isticao da ne namjerava prodati Milan. No, špekulacije da bi to ipak mogao učiniti povećale su se nakon što je talijanski arbitražni sud u Milanu presudio da tvrtka Fininvest, kojoj je današnji talijanski premijer bio na čelu 1990. godine, mora platiti konkurentskoj tvrtki CIR 750 miliona eura odštete, jer je tada, 1990. godine, potkupila sud kako bi se domogla izdavačke kuće Mondadori.

Fininvest je uporno demantovao da Berlusconi ima namjeru prodati Milan, za čiju kupovinu su, osim Tacija, navodno zainteresirani i arapski investitori.

  • Potrošiti 700 miliona eura za mene nije problem. Moja grupacija je naviknuta na velika ulaganja, siguran sam da bih mogao pronaći nužna finansijska sredstva – kaže Taci, te dodaje da je s Berlusconijem već razgovarao o kupovini Milana.

  • Rekao mi je da ne namjerava prodavati klub. No, ako se ipak predomisli, siguran sam da će razmotriti moju ponudu.

Albanski tajkun kaže da bi ga zadovoljio bilo kakav dogovor. Spreman je, tvrdi, kupiti klub u cjelosti, ili dijeliti vlasništvo s Berlusconijem, bez obzira koji od njih posjedovao većinski paket. Ujedno i obećava prosperitet kluba ukoliko on preuzme kontrolu.

  • Garantujem da bih učinio sve kako bi Milan zauzimao poziciju na svjetskoj nogometnoj karti koju i zaslužuje – na vrhu.

Tacija, odnosno njegovu kompaniju, ovoga se ljeta spominjalo i u kontekstu kupovine drugog talijanskog nogometnog prvoligaša, Bologne. Taci priznaje da je od tog posla odustao kada je shvatio da bi ''na udici mogao imati veću ribu''...

  • Zašto bih zavaravao ljude u Bologni, ako bi mi se ukazala prilika da ''otvorim veća vrata'', ona Milanova? Ja sam Milanov navijač, mislim da je najbolje da se još malo strpim – zaključio je Taci.