Nogomet
46

70 godina ponosa i slave Čelika: Navijači za rođendan žele bolje rezultate i novi statut

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Čelik - Fiorentina (Foto: NK Čelik)
Prije 70 godina na današnji dan zvanično je osnovan Nogometni klub Čelik koji danas predstavlja glavni simbol Zenice, a njihova današnja kuća Bilino Polje redovni je domaćinski teren reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nogometni klub Čelik u maju 1945. godine u oslobođenoj Zenici osnovala je grupa veterana u kojoj su bili Jure Primorac, Ilija Marković, Slavko Trbojević, Zdenko Mazanek, Rašo Bačevina, Milivoje Čelić i Mehmed Harmandić. Klub koji je kroz svoju historiju prošao kroz trnje i kamenje nije mijenjao naziv kojeg mu je tada dao Mazanek.

Za prvi tim Čelika u oslobođenoj Zenici igrali su Ivica Andrić, Hazim Pojskić, Jure Primorac, Alija Penić, Slavo Trbojević, Nazif Soldin, Mujo Mujkić, Slavko Mihačević, Alija Smajlović Bećarina, Vinko Leki, Ismet Mecan, Hodža Imamović, Vlado Radeta, Nane Nakonesni, Ratko Knez, Osman Smriko, Mile Bakotić, Franc Pavlić, Ahmet Milović, Husnija Sinanović, Anto Đanešić, Salih Pojskić i drugi.

Čelik je nakon osnivanja igrao prijateljske utakmice, a nakon toga su došli i eliminatorni susreti za ulazak u Prvu republičku ligu gdje su igrali Velež, Borac, Jedinstvo, Proleter, Sloboda, Bratstvo, Udarnik i Sloboda (Sarajevo).

Prvi rezultati zeničkog premijerligaša

U sezoni 1946./1947. Čelik je startao i više nego dobro, a na kraju takmičenja su ostali na 4. mjestu. Ipak, igrači koji su se bavili amaterskim nogometom nakon utakmica žurili su na svoje poslove jer je u to vrijeme bilo potrebno proizvesti što više čelika i uglja. To je bio još jedan od pokazatelja da se nogomet u Zenici igrao srcem i vještinom.

Čelik je tokom svog takmičarskog puta odigrao preko 1.110 prvoligaških utakmica. Crno-crveni su u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije tokom 17 sezona odigrali 574 utakmice, a kruna tog perioda je 6. pozicija u sezoni 1973/74. Prvu saveznu ligu klub napušta 1989. godine.

Nakon ispadanja iz Prve lige, Čelik je za dvije godine i ispao i u Treću ligu. Brojni sportski novinari iz cijele Jugoslavije bili su šokirani ovim rezultatima, ali su vjerovali u njegov oporavak.

Novinar Oslobođenja iz Sarajeva, Mesud Đulan, je kazao da se Čelik uvijek dizao iz pepela, baš kao feniks.

"Poslije svakog ponora i gorkih spoznaja u fudbalu, i ne samo u njemu, traže se načini za povratak na stare staze. Malo je timova koji su se poput feniksa iz pepela ponovo podigli u visine. Čeliku je to polazilo za rukom, odnosno fudbalskim žargonom kazano - nogom, mada su i u ovom klubu itekako griješili. Čelik ne bi bio Čelik ukoliko ga nevolje ne bi čeličile", napisao je Đulan nakon loših rezultata Čelika 1989. godine.

Pored imena zeničkog premijerligaša vječno će biti upisano da je prvi šampion Bosne i Hercegovine i osvajač nacionalnog kupa. Titule su Zeničani osvajali i u bh. prvenstvima 1994. godine, te u sezonama 1995./96. i 1996./97. Kup su osvojili dva puta, 1994. godine i u prvoj poslijeratnoj sezoni 1995./96. U sezoni 2000./01. Čelik je završio na 4. poziciji i osigurao plasman u Intertoto kup, a sa 3. mjestom u sezoni 2007./2008. ostvarili su i plasman i na posljednje izdanje Intertoto kupa. Posljednjih godina Čelik je ostvario najbolji rezultat kada se plasirao u finale Kupa Bosne i Hercegovine gdje je igrao protiv ekipe Sarajeva.

Čelik na UEFA-inim takmičenjima

Zenički Čelik pored svih padova zabilježio je i uspone, a jedan od njih su nastupi na evropskim UEFA takmičenjima. Prvi put su igrali u sezoni 1970./71. kada su u finalu protiv Salzburga slavili i došli do titule pobjednika. Naredne sezone u finalu protiv slavne Fiorentine odbranio je titulu, ali su u finalu 1972./73. poraženi. Na prepunom Bilinom Polju 2001. godine Čelik je ugostio turski Denizlispor i belgijski Gent, kada su upisali obje pobjede, a jedan gol ih je dijelio od susreta sa njemačkim Werderom.

Robijaši žele bolju budućnost kluba sa tradicijom

Kroz svih 70 godina Čelik je imao publiku koja je u velikom broju išla na gostujuće utakmice širom Jugoslavije, a podršku su davali i na stadionu u Blatuši i sadašnjem Bilinom Polju. Popularni Smogovci 1988. godine mijenjaju ime u naziv koji i danas egzistira - Robijaši. Nezadovoljni igrama i rezultatima koje njihov klub proteklih godina ostvaruje, a željni pobjeda i titula, odlučili su Skupštini kluba predstaviti novi statut koji bi donio veću efikasnost u poslovanju kluba, ali i bolju budućnost zeničkog premijerligaša.

"Mnogi bitni datumi žive u nama i predstavljaju ideje i ideale u koje vjerujemo i kojima stremimo. Za Zeničane i ostale Čelikovce u 'čeličnom bazenu' centralne Bosne, ali i one koji su danas od St. Louisa do Melbournea, od Berlina do Dubaija, današnji dan predstavlja veliki jubilej i vezu koja ih asocira na odrastanje, vjernost, lijepe i tužne uspomene i prvi odlazak na utakmicu na najljepšem stadionu u našoj domovini. Od tog 16. juna 1945. godine, kada se u omladinskom domu Perviz osnovao naš klub, pa do danas traje naša priča i bit će i dalje neizbježna asocijacija na naš grad i ljubav koju gajimo prema svom jedinom klubu. Sama NGG Za Čelik današnji datum doživljava kao veliki jubilej svog kluba, ali i veliki nemar njegovog rukovodstva koje nema ni web-stranicu da postavi prigodan tekst, ako već nema kapaciteta za nešto više. Ono što su propustili oni, uradit ćemo mi sa svim ostalim navijačima i simpatizerima Čelika. Sretan ti rođendan starče", poručili su iz NGG Za Čelik.