Otvorena zabavna škola
0

400 djevojčica trenira nogomet u Travniku

Sarajevo-x.com
Škola nogometa u Travniku (Foto: ENI news)
Škola nogometa u Travniku (Foto: ENI news)
U organizaciji Sportskog saveza SBK/KSB u Travniku se održava zabavna škola nogometa za djevojčice sa SBK/KSB u kojoj učestvuju djevojčice iz općina Novi Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Donji Vakuf i Travnika, te MZ Karaula, Nova Bila i Turbe.

Škola nogometa u BiH živi još od 1998. godine, kada je Anders Levinsen sa svojim prvim suradnicima započeo ovaj projekat sa ciljem da djeca kroz zabavu i nogometnu igru što brže zaborave ratna dejstva, da slike razrušenih kuća što brže izblijede, a da smijeh i igra postanu dio dječije svakodnevnice.

Škola nogometa za djevojčice okuplja djecu različitih nacionalnosti, različitog socijalnog statusa i djecu sa poteškoćama u razvoju. Dvanaest trenera, trojica vođa i 24 asistenta okupili su preko 400 djevojčica u Travniku na stadionu Garnizona koje će se narednih pet dana družiti i zabavljati.

Školu je pratila i TV ekipa UEFA koja o projektu snima film, a koji će biti emitovan u poluvremenu ovogodišnje Lige šampiona. Uspješnu organizaciju škole nogometa za djevojčice podržalo je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB, Alter art, Udruženje žena "Emina" i drugi.