Nogomet
0

24 reprezentacije na Euru 2012?

FENA
Evropska nogometna federacija UEFA će na svom sljedećem kongresu koji će se u januaru održati u Dusseldorfu razmatrati mogućnost da završnicu evropskih prvenstava igraju 24 reprezentacije umjesto 16, koliko ih sada učestvuje.

UEFA već je raspravljala o tom pitanju i na zadnjem sastanku Izvršnog odbora. U Dusseldorfu će o tome raspravljati Kongres UEFA-e i tu će se donijeti odluka hoće li se raditi takozvana studija izvodljivosti za prvenstvo sa 24 sudionika.

"Neki članovi Izvršnog odbora već su izrekli svoj pozitivni stav o toj ideji", izvijestio je Lars-Christer Olsson, izvršni direktor UEFA-e.

Olsson je dodao da bi ideja o završnici sa 24 ekipe mogla postati realnost već za Euro 2012. godine. Problem ne bi bili stadioni jer UEFA smatra da bi se takmičenje sa 24 sudionika moglo izvesti na planiranih osam stadiona. Najveći problem mogli bi u tom slučaju postati smještajni kapaciteti zbog povećanog broja (prvenstveno) navijača.

Ideju o proširenju dosadašnjeg formata takmičenja sa 16 na 24 reprezentacije UEFA-i je predložio Škotski nogometni savez, a Škote su podržali Irci, Latvijci i Šveđani.